DuList INUrednički izbor

USKORO U TUP-U Diskomod i Torres otvaraju novi klub ‘Dubina’

USKORO U TUP-U Diskomod i Torres otvaraju novi klub 'Dubina'

‘Dubina’ – naziv je novog kluba koji će se sredinom travnja otvoriti u prostorima TUP-a. Riječ je o klubu kojeg su pokrenuli Tomislav Rugole (Torres) i Hrvoje Bubalo (Diskomod), dvojac koji već dugi niz godina zajedničkim snagama organizira raznorazna događanja. Sasvim je bilo očekivano, možemo reći, da će se u jednom razdoblju života upustiti u projekt stvaranja novog mjesta gdje je glazba – u prvom planu.
— U jednom momentu smo skontali da, kad nam dođu prijatelji ili poznanici iz drugih gradova, kako iz Hrvatske, tako i iz regije, nemamo ih gdje poslati u noćni izlazak, a da nije komercijalan. Dakle, da se radi o ‘cool’ mjestu koje se ‘brine’ o glazbi, gdje se vodi računa o programu i dovodi aktualne bendove i DJ-eve. Htjeli smo nešto promijeniti – naglasio je Hrvoje. Ističu kako se ne bi htjeli uspoređivati s drugima niti govoriti da su bolji, no ako je potrebno, onda bi htjeli istaknuti da su isključivo drukčiji. —Suludo je uspoređivati rukomet i nogomet unatoč zajedničkoj činjenici što imaju loptu. Ne želimo se isticati kao neka konkurencija, već kao dodatan izbor i ponuda ljudima željnima drukčije zabave – dodao je Torres. Nije im cilj, kako kaže, ‘uzeti nekome novac od karata’. Žele organizirati koncerte za limitirani broj ljudi, koji su došli ciljano uživati u događanju te se o tome prethodno educirali.
—Klub će imati maksimalni kapacitet, odnosno ulaz će biti ograničen. To znači da će se svi moći normalno kretati klubom, doći normalno do šanka i naručiti piće te da će svatko imati svoj prostor za ples. Kad se kapacitet kluba popuni, više se neće moći puštati ljudi unutra. I da, dobna granica je +21’ – istaknuli su.

‘Volimo razbijati predrasude o Dubrovniku’
Program za travanj i svibanj, koji je najavljen na njihovim stranicama, donosi brojne izvođače, a sve započinje koncertom hrvatske elektropop grupe ‘Nipplepeople’.
—Veliku važnost dajemo klupskoj glazbi. U planu nam je uvijek dovoditi najbolje bendove iz regije – alternativnog prizvuka, od jazza, funka, indie rocka pa do modernog disca. Želimo dovesti najbolje europske DJ-eve, pritom ne mislim na one DJ-eve koji su ‘razvikane’ zvijezde, već prave umjetnike – istaknuo je Hrvoje. U cijeloj priči bit će im važno ugostiti sve glazbenike na najbolji mogući način, da osjete gdje živimo, s čim se bavimo i kako dišemo.
— Oni neće doći samo na svirku. Volimo upoznati ljude i podružiti se s njima nekoliko dana. To je najbolje od svega – kad se skompaš s izvođačima. To onda više nije poslovna priča, već dobivamo nove prijatelje – naglasili su. Na to se Hrvoje nadovezao i rekao: ‘I volimo razbijati predrasude o Dubrovniku’.
—Svi misle da imamo po pet apartmana, da smo svi puni para, da je Dubrovnik samo povijesna jezgra… Onda ih odvedemo na Elafite, po raznim vinarijama, ne razvikanim restoranima i lokalnim betulama, u Mokošicu na mesni i teretnu pivu (smijeh) i dobiju drukčiji dojam o cijelom gradu.

Kulturni centar Jadran
Inače, otvorenje kluba se trebalo održati baš u 2020. godini, no planove je pokvarila korona. Tijekom cijelog ovog razdoblja pod mjerama nisu gubili vrijeme, već su iskoristili potencijal prostora te ga pružili na korištenje raznim kreativcima Dubrovnika. Riječ je o ‘Kulturnom centru Jadran’.
—Nismo htjeli držati prostor zaključanim nekoliko dana u tjednu. Toliko naših prijatelja traži mjesto u kojem bi se mogli kreativno izraziti. ‘Kulturni centar Jadran’ je od početka zamišljen kao mjesto gdje će se održavati razne izložbe, radionice i događanja. Klub kao klub je glazbeni dio cijele priče – rekao je Hrvoje. Navode i kako Kulturni centar ‘nema ni trunke komercijalne note u aspektu financija’.
— Primjerice, u našem su se prostoru održavale pojedine izložbe, a na kojima su se prodavale slike. Sav prihod donirali smo u humanitarne svrhe. Imamo u planu raditi takva događanja u budućnosti te na taj način ulagati u zajednicu – naveli su.

‘Sada idemo na mišiće’
Velika važnost stavljena je na zvučnu izolaciju kluba. Spominju kako su brojni stručnjaci pregledali prostor kako bi se u potpunosti uvjerili da je sve napravljeno ‘1/1’. Jedini u Hrvatskoj imaju ‘Function One’ ozvučenje, a koje se smatra najboljim klupskim razglasom.
—Proveli smo sva testiranja zvuka, i iznad određenih granica. Sve je kako treba. Ne želimo da se itko žali! Znamo koliki je problem buka u Dubrovniku – naglasili su. Raduju se otvorenju kluba, no ipak ističu kako im je radno vrijeme do dva sata ujutro – ‘smiješno’.
—Sada idemo na mišiće. Vjerujem da ćemo biti uspješni do početka lipnja, dokad i imamo trenutno isplaniran program. U međuvremenu se nadamo da će, kao što je slučaj u drugim europskim zemljama, epidemiološke mjere popustiti i da će radno vrijeme moći biti dulje – kazao je Torres.

OGROMAN FOKUS
Velika vrijednost TUP-a
Nedavno je donesena povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d., a nakon što su gradski 
vijećnici dali suglasnost na kreditno zaduženje. Naši sugovornici priznaju da su nakon 
cijelog tog procesa – odahnuli.
—Mi smo imali ogroman fokus na to. Sjećam se kad smo počeli razvijati priču o ‘Kulturnom centru Jadran’, a onda se pojavila informacija kako bismo svi mogli uskoro izletiti van. U isto to vrijeme smo shvatili koliku vrijednost ima TUP. Počeli smo se aktivno baviti 
time da svi ti prostori ostanu u gradskom vlasništvu. Jer, kronični problem grada je što je prostor za bilo kakvo izražavanje – minimalan. Vidjeli smo to po odazivu kreativaca na sajmove u TUP-u. Nemaju gdje prezentirati svoje radove. Upoznati s primjerima u drugim 
državama Europe, gdje su stare tvornice prenamijenjene u kreativne ‘hub-ove’, dobili smo dodatan motiv i pokušali napraviti sve što možemo da TUP ostane u rukama Grada. Mislimo 
da je odluka bitna, pogotovo za sve te mlade ljude – istaknuli su.

Objavljeno u tiskanom izdanju 6. travnja 2022.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist