Grad

USKORO U NOVOM RUHU Obnavlja se botanički vrt na Lokrumu

USKORO U NOVOM RUHU Obnavlja se botanički vrt na Lokrumu

U tijeku su radovi na botaničkom vrtu na otoku Lokrumu, kako bi se unaprijedilo njegovo stanje te bi svoje posjetitelje u novoj sezoni Lokrum trebao dočekati u novom ruhu.

U okviru ovog projekta obnove predviđena je sanacija i uređenje postojećih staza dužine oko 725 metara, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Također će se postaviti i nova urbana oprema – klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal.

Naime, već dugi niz godina botanički vrt na otoku Lokrumu je u stanju stagnacije i propadanja, ponajviše zbog prirodnih procesa. Stoga je Javna ustanova Rezervat Lokrum pokrenula projekt obnove, a kako bi se unaprijedilo ukupno stanje vrta. Ugovor o izvođenju radova sklopljen je s tvrtkom Araucaria d.o.o. iz Zagreba, radovi su počeli u listopada 2019., s rokom izvedbe od 6 mjeseci.

Botanički vrt na otoku Lokrumu uspostavljen je 60-ih godina 20. stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Danas o vrtu u znanstvenom i stručnom smislu skrbi Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Nažalost, posljedice granatiranja tijekom Domovinskog rata te intenzivne nepovoljne meteorološke pojave tijekom zadnjih godina imale su značajan negativan utjecaj na vrt i biljni materijal te je bilo potrebno hitno poduzeti odgovarajuće mjere za njegovu revitalizaciju. Javna ustanova Rezervat Lokrum je preuzela inicijativu i potaknula postupak obnove vrta u svrhu očuvanja i kvalitetnije interpretacije te uložila značajna sredstva i rad u izradu potrebne dokumentacije i ujedno osigurala sredstva za obnovu. Na temelju geodetske podloge vrta izrađeni su idejni i izvedbeni projekti te su ishođena sva potrebna dopuštenja i suglasnosti nadležnih tijela iz područja zaštite prirode i kulturne baštine. Tako je krajem 2018. godine izrađena projektna dokumentacija uređenja i opremanja vrta i staza čija je ukupna vrijednost izvođenja radova oko 3,8 milijuna kuna. U provedbi projekta aktivno sudjeluje i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist