Aktualno

Uskoro počinje festival svjetla ‘Lumiart’, a Tomislav Nadramija otkriva što vas očekuje!

Uskoro počinje festival svjetla 'Lumiart', a Tomislav Nadramija otkriva što vas očekuje!

Dubrovnik se u četvrtak i petak, 3. i 4. studenog pridružuje listi europ­skih i svjetskih gradova koji organizi­raju festival svjetla. Riječ je o festivalu ‘Lumiart 2022’ koji će svoje svjetlosne instalacije i projekcije predstaviti unu­tar zidina na nekoliko lokacija. Osim domaćih snaga Pixel dizajn, RHM i Loop, u Dubrovnik nam svoje svjetlo­sne kreacije dolaze predstaviti članovi Visualije iz Pule, umjetnik Litemotif iz Zagreba i tim iz Mađarske koji je već neizostavan na gotovo svim europskim festivalima svjetla. Ovaj dvodnevni festival donosi 3D mapping projekcije, dijaprojektor projekcije, svjetlosne instalacije te real time 3D mapping svaki dan od 18.30 sati do 22 sata. U organizaciji Lumiart 2022. sudje­luju Pixel dizajn i Event lab, uz pomoć kolega iz Linear studija, Loopa i RHM-a.

Tomislav Nadramija iz Pixel dizajna za DuList ističe kako je njegova ‘svjetlo­sna’ priča počela 2011. godine, kada je prvi put na YouTubeu vidio video o 3D mappingu, što je ujedno bio i jedini video koji se mogao pronaći na tu temu.

— Odmah sam znao da baš to želim raditi i s dvoje prijatelja, kasnije poslovnih kolega, krenuo sam s izra­dom prvog 3D mappinga u Dubrov­niku, a i u Hrvatskoj. Medijski odjek bio je velik pa su ubrzo uslijedili mno­gobrojni upiti. Nedugo zatim, tijekom Adventa u Zagrebu, radili smo pro­jekciju na pročelju Muzeja Mimara. Potom su se nizali razni projekti, od kojih bih izdvojio suradnju s Kazali­štem Marina Držića na multimedijal­noj predstavi ‘Oluja’, kao i ostvarenje najvećeg 3D mapping u Hrvatskoj do danas, površine 3000 kvadrata, prili­kom proslave pristupanja Hrvatske u Europsku uniju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a zatim je uslijedila i suradnja s raznovrsnim klijentima poput Hennesyja, Hiltona, Jeanne­aua i drugih. Uglavnom, trudili smo se postavljati si izazove i podizati lje­stvicu kvalitete i inovativnosti sa sva­kim projektom.

Uskoro počinje festival svjetla 'Lumiart', a Tomislav Nadramija otkriva što vas očekuje!

Što sve očekuje naše sugrađane i goste tijekom dva dana festivala ‘Lumiart’? Ovakav koncept održao se već 2019., ali samo u Lazaretima. Gdje možemo očekivati svjetlosnu čaroliju ove godine, u kojim dijelo­vima Grada?
Da, početak je bio 2019. i tada smo, nažalost, bili ograničeni samo na pro­stor Lazareta, a zatim je uslijedila dvo­godišnja stanka zbog COVID-a. Ove godine se Lumiart seli na ulice Grada. Većina svjetlosnih projekcija bit će na potezu između Crkve sv. Vlaha i Kate­drale, ali i na još nekoliko lokacija za koje vas pozivam da ih otkrijete. Mogu samo reći da, uz domaće snage koje čine Pixel, RHM i Loop, dolaze još i predstavnici Visualije iz Pule, umjetnik Litemotif iz Zagreba te tim iz Mađarske, koji je već neizostavan na skoro svim europskim festivalima svjetla.

Uskoro počinje festival svjetla 'Lumiart', a Tomislav Nadramija otkriva što vas očekuje!

Kako ste došli na ideju stvaranja jednog ova­kvog festivala? Koliko se ova ideja ‘vrtila’ u Vašoj glavi?
Ideja postoji već više od deset godina, ali nažalost, kao i sve drugo, kod nas se realizira sa zakašnjenjem. Žao mi je što projekt nije ranije prepoznat jer smo mogli biti jedni od prvih ovakvih festivala na svijetu, ali možda još nije kasno da budemo jedan od najatraktiv­nijih, budući da imamo najljepši Grad i predivnu arhitekturu, koja je idealna podloga za ovakve događaje.

Što se ovim festivalom želi postići?
‘Lumiart 2022’ osmišljen je kao dvod­nevna manifestacija, koja se bavi pred­stavljanjem audiovizualnih tehnolo­gija i njihovom primjenom u urbanim prostorima, s ciljem podizanja svijesti o suvremenim pristupima umjetnosti korištenjem inovativnih tehnologija. Kroz interdisciplinarnost i raznolikost tema manifestacije, želja je potaknuti komunikaciju među mladim, neafir­miranim umjetnicima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, stavljajući naglasak na Grad kao pola­zišnu točku i primjer spajanja kultur­nog nasljeđa te suvremene umjetnosti i tehnologije.

Na koji će se način sudionici moći aktivno uključiti u festival tijekom njegovog trajanja?
Na festivalu će biti izloženo nekoliko interaktivnih instalacija koje će posje­titeljima omogućavati da svojim djelo­vanjem stvaraju i mijenjaju sadržaj koji se projicira.

Trend festivala svjetla prisutan je na svjetskoj mapi već dulje vrijeme. Jeste li bili u nekim drugim grado­vima gdje se oni održavaju i kakvi su vaši dojmovi?
Festivali svjetlosti počeli su se odr­žavati prije otprilike deset godina, a zadnjih su nekoliko godina u trendu pa je tako, za ovu godinu, samo u Europi najavljeno njih čak 45. Posjetio sam mnoge festivale, kako domaće poput Visualije iz Pule, koji je prvi i ujedno najveći festival svjetlosti u Hrvatskoj, zatim Festival svjetla u Zagrebu, tako i inozemne poput Signala u Pragu, Festi­vala svjetla u Berlinu… koji su već pre­rasli u ozbiljne festivale s ogromnim budžetima, ali i velikim povratom za cijelu zajednicu.

Uskoro počinje festival svjetla 'Lumiart', a Tomislav Nadramija otkriva što vas očekuje!

Koja je Vaša vizija, ciljevi i gdje vidite Lumiart u budućnosti?
Definitivno, moja vizija je proširiti festival svjetlosti na više lokacija, počevši od Parka Gradac, gdje bismo napravili jednu magičnu šumu od svje­tlosnih instalacija, preko više lokacija u samome Gradu, a završio bih u Laza­retima, gdje bih sve i počeo. Tamo bih volio, prije samog festivala, održavati radionice i edukacije te privući što veći broj mladih, probuditi u njima ljubav prema arhitekturi i umjetnosti, educirati ih o novim tehnologijama i omogućiti im stvaranje materijala za sami festival, kako bi svi zaintere­sirani mogli sudjelovati te dati svoj umjetnički doprinos festivalu i na taj način ostaviti iza sebe rasadnik novih snaga, koje su neophodne za razvija­nje našega grada prema suvremenim trendovima.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist