Aktualno

‘PROTRESLI’ SMO LISTE Bivša saborska zastupnica, pročelnici, ali i knez Porporele žele ‘vladati’ kotarevima!

kotarski izbori liste

Hoćete li izaći na izbore 6. studenog? Na koje izbore? Niste jedini koji ne znate. Izbori za vijeća gradskih kotara i mjesne odbore često građanima prođu ‘ispod radara’. Zašto je to tako? Čime se uopće oni bave? Na stranicama Grada Dubrovnika navedeno je kako mjesna samouprava može utjecati na uređenje naselja, pitanja stanovanja, zdravstva, predškolskog odgoja, kao i na radno vrijeme javnih službi i ugostiteljskih objekata ili pak regulaciju prometa. Pa zašto bi zanemarili takvo nešto? Biti u vijeću gradskog kotara se čini kao važna stvar. Kome možemo povjeriti tako bitne pozicije?

Gruž
Budući da su nam Britanci nedavno proglasili Gruž kao ‘najcool’ kvart, možemo krenuti od njega. U Gružu se događa najveća bitka, pa Gružani mogu birati svoje predstavnike na čak pet kandidacijskih lista. Uvijek zastupljeni HDZ-ovci, HSU ili ‘Umirovljenici’, SDP i dvije liste grupe birača, jedna s Marijom Anđelićem (platforma Dajmo ruke), druga s Tihomirom Orečom.

marijo andjelic
Mario Anđelić

HDZ je zaključio da će na izborima bolje proći u koalicijama tako da se ni za jedan gradski kotar nisu odlučili prijaviti sami. Zanimljivo, budući da bi im i ovo mogao biti jedan, barem mali test o tome kako i koliko građani podržavaju rad aktualne vlasti na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem (HDZ). Gruški HDZ-ovci udružili su sa Suverenistima. Prvi na listi je dr. Stjepan Đuričić, a ne može se ne zamijetiti kako su za ove izbore HDZ-ovci izvukli svoje prilično jake adute. Osim liječnica/ka ima tu i pročelnica/ ka, direktora… SDP u Gružu predvodi njihov predsjednik gradske organizacije Ivica Didić koji je rekao ‘ne’ gradskom vijeću i odlučio se da je vijeće ‘najcool’ kotara prikladnije za njegovu političku karijeru.

djuricic3
Stjepan Đuričić

Pile-Kono
Jednaka ‘tuča’ se događa i u kotaru Pile-Kono s pet kandidacijskih lista. HDZ opet sa Suverenistima pod vodstvom gradske vijećnice dr. Katarine Doršner. Uz sebe je povela gradskog vijećnika Krešimira Markovića i županijskog vijećnika Antu Damića. Bore se protiv ‘Umirovljenika’ s Olgom Muratti na čelu te listom birača Dubravke Garić s podrškom Srđevaca i platforme ‘Dajmo ruke’. Stoga je začelje te liste pripalo Nikši Selmaniju. Maro Kristić kao nositelj kandidacijske liste grupe birača u kotarsku utrku ulazi samo za svoj kotar, Pile-Kono. U bitci za ovaj gradski kotar neizostavan je i nesuđeni gradonačelnik Dubrovnika, nekadašnji knez Porporele, Vlaho Radovčić – Picula sa svojom kandidacijskom listom.

katarina dorsner
Katarina Doršner

Montovjerna
Malo manja, ali jednako oštra borba vodi se i na Montovjerni. Četiri kandidacijske liste naći će se u klinču. Pod brojem jedan opet HDZ-ovci, koji, iznenađujuće ovaj put izlaze na izbore u koaliciji s HSLS-om. Njihovu listu predvodi Ariel Žitković, a iza njega su stali slikar i županijski pročelnik Miho Baće (HSLS), direktorica lapadskog Cinestara Laura Zoranić i gradski vijećnik te komercijalni direktor ZL Dubrovnik Ivan Maslać.

c maslac zld aerodrom012
Ivan Maslać

Protiv njih natječu se angažirani Umirovljenici, SDP s Ivanom Tropanom koji je odnedavno morao prepustiti mjesto u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika zbog podizanja DORH-ove optužnice ‘zbog prijevare i pomaganja u prijevari’. Slijedi lista birača s Ladom Pletikosićem na čelu. Na listi Srđevaca također je i gradski vijećnik Đuro Capor, djelatnica Kinematografa Đive Galov…

ivan tropan02
Ivan Tropan

Lapad
U Lapadu se HDZ odlučio okrenuti mlađim snagama pa su za nositelja liste stavili dvadesetsedmogodišnjeg Paula Miloglava. Analizirajući njihovu listu, lako se da zaključiti kako se HDZovci nisu previše zamarali strukturom imena na listi, nema tu nekih istaknutih lica, čime se stvara dojam da ostavljaju gradonačelnika samog da se nosi s ključnim projektima poput Lapadske bale i Arene Lapad. Na mladog HDZ-ovog ‘izaslanika’ ide bivša saborska zastupnica Tatjana Šimac-Bonačić. Pomalo začuđujući politički potez koji se može najblaže rečeno, po narodski objasniti kao s ‘konja na magarca’.

tatjana simac bonacic
Tatjana Šimac Bonačić

Grad
Grad i Ploče-iza Grada imaju oba po dvije kandidacijske liste, HDZ i lista grupe birača. U Gradu HDZ ide na izbore sa Suverenistima, ali i HSLSom, a predvodi ih gradski vijećnik Gordan Špero. Kao jedina konkurencija se nameće trenutno vladajuća lista birača s Marinom Krstulovićem na čelu. Njegova lista je u svojoj organizaciji okupila ljude poput konzervatorice Mare Kolić Pustić, Srđevca Ljubomira Nikolića i Srđana Keru koji se ovo proljeće proslavio izradom kućice za mačku Anastaziju ispred Kneževa dvora.

Ploče iza Grada
HDZ u koaliciji s HSLS-om na Pločama ide na sve ili ništa. Predvođeni Đanijem Banovcem i s pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž kao njegovom desnom rukom sigurno očekivaju pobjedu na Pločama. Uz njih će stati i direktor dubrovačke podružnice Jadranskog osiguranja Srđan Benić, Paola Šutić te gospar Đuro Market.

zrinka raguz02
Zrinka Raguž

Suprotstavlja im se lista grupe birača sa dosadašnjim predsjednikom GK Srđanom Obadom na čelu. Kao njegovu potporu možemo istaknuti Srđevce Ivana Viđena, Ivana Ivičevića-Bakulića i gradsku vijećnicu Petru Marčinko.

c srdjan obad003
Srđan Obad

Mokošica i Komolac
Na Rijeci dubrovačkoj nije ništa manje gusto. U Mokošici i Komolcu po tri kandidacijske liste, jedna HDZ-ova i dvije liste birača. Mokošički HDZ (u koaliciji s HSLS-om) predvodi Boris Čikato uz dugogodišnjeg čelnika Čistoće Pera Kacigu. Dok su za Komolac po njima zaduženi Mario Glegj i pročelnik Upravnog odjela za proračun financije i naplatu Ante Vojvodić.

ante vojvodic01
Ante Vojvodić

U Komolcu se još natječu i lista birača pod vodstvom Toma Kristovića te ‘obiteljska’ lista pod vodstvom Tomislava Vuletića s četiri osobe s istim prezimenom na listi. U Mokošici manje nepotizma na dvije liste birača pod vodstvima Antonie Knežević i Katarine Šilje na kojima se ne ponavlja ni jedno prezime, pa čak ni Raguž.

Mjesni odbori
Što se tiče mjesnih odbora situacija je očekivana, HDZ jedina je opcija u 14 od 17 odbora. Ističu se Zaton s dvije liste, Luka Šipanska s čak tri i Kalamota s jednom koja nije HDZ. Izgleda da HDZ ne zanima što se događa na Kalamoti, a da Dustru pak zanima isključivo ono što se događa u Luci Šipanskoj jer je to jedina njihova lista za ove mjesne izbore. Dustru na Šipanu predvodi Marin Muratti, a na njega idu Zvonimir Koporčić s HDZ-om i Božo Brajović sa Umirovljenicima. Zaton će birati između Umirovljenika i HDZ-a, dok je Kalamoteze odlučio predvoditi gospar Ivo Kisić. Na kraju svega da se primijetiti da HDZ ide samostalno samo u mjesnim odborima. Ne znamo je li koalicijama u Gradu osiguravaju svoje mjesto u vijećima ili samo ispunjavaju obaveze prema svojim partnerima. Svakako, izdominirali su dubrovački SDP koji nije bio kadar ‘posložiti’ liste u svim gradskim kotarima, što da naslutiti o situaciji unutar stranke. Za kraj… Pera Vićana i DDS-a nema nigdje. Njega ne zanimaju izbori za vijeća gradskih kotare pa se može postaviti pitanje je li on igrač samo za velike utakmice (lokalne izbore) ili se umorio pa ne želi dodatne obaveze pred mirovinu. A o važnosti vijeća gradskih kotara najbolje je rekla gospođa Meri Pivac u našoj anketi: ‘Vijeća kotara samo plešu kako ovi iznad njih sviraju.’

Marko Tolja

PITALI SMO VAS
Znate li što su kotarski izbori?

ANTE MASLOVIĆ
ratni invalid

anketa ante maslovic
Još nisam siguran hoću li izaći na izbore za gradske kotare. Razmislit ću. Svakako ne 
znam čime se oni bave. Vjerojatno se ne bave onim za što su plaćeni. Tu su da se probiju dalje i da uzmu sebi što mogu. Po meni je podjela na gradske kotare nepotrebna, općenito bi trebalo smanjiti broj općina, da bude kao što je bilo prije, ovo je sad previše.

VLAHO KORDIĆ
ugostitelj

anketa vlaho kordic
Iskreno, nisam još čuo da se održavaju ti izbori, ali ću se raspitat i potrudit saznati o njima, pa ću u skladu s mojim interesima odlučiti hoću li izaći na njih. Nisam baš upućen u takve stvari, bavim se ugostiteljstvom pa me i ne zanima previše, ali kad bi mi neko 
objasnio možda bih i razumio, pa bih odlučio ima li smisla i za koga glasati. Neke stvari bi svakako trebalo srediti.

MERI I VEDRAN PIVAC
umirovljenici

anketa pivac
Svaki put izađemo na sve izbore. Bilo da se radi o predsjedničkim, lokalnim ili 
kotarskim. Za brigu o našem gradskom kotaru rekli bi da je tako-tako. Više bi trebali 
lušati ljude i njihove zahtjeve. Ne govorimo samo o gradskim kotarima, nego na svim 
razinama. Vijeća kotara samo plešu kako ovi iznad njih sviraju. Nama treba jedna snažna 
lokalna stranka, bez utjecaja iz drugih gradova i da gleda isključivo interese 
Dubrovčana. Nimalo se pozornosti ne obraća stvarnim željama građana i potrebama Grada.

ANA MARIĆ
krojačica

anketa ana maric
Ja ću izaći na izbore. Potreba za vijećima gradskih kotara svakako postoji. Iako, mislim da bi bilo dobro kad bi se malo više posvetili i potrudili da građanima udovolje. Uvijek ima nekih manjih problema koji bi se lako riješili kada bi surađivali građani s vlasti.

Pročitajte još

ŠEST SATI KASNIJE ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist