Aktualno

USKORO OTVARANJE U tijeku završni radovi uređenja Vatrogasnog doma na Grudi

USKORO OTVARANJE U tijeku završni radovi uređenja Vatrogasnog doma na Grudi

U tijeku su završni radovi na na projektu „Izgradnja zajedničkog vatrogasnog doma i spremišta – Vatrogasni dom Gruda“, a otvaranje se očekuje u najskorijem roku. Usprkos otežanim lancima opskrbe radovi su se odvijali predviđenom dinamikom, a trenutno se finaliziraju radovi asfaltiranja i unutrašnjeg uređenja.

Po završetku izgradnje konavoski vatrogasci imati jedan od najmodernijih Vatrogasnih domova u Republici Hrvatskoj.

Projekt Vatrogasnog doma Gruda financira se sredstvima EU, intenzitet potpore je 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova utvrđenih na temelju Plana nabave, a za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402,70 kuna.

Objekt će činiti tri različite cjeline, a to su garažni dio, uredski dio te desetmetarski toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

U zgradi vatrogasnog doma planiran je prostor za smještaj i boravak vatrogasaca, smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, vodeći pritom računa da je osigurana njihova stalna spremnost za brzu i efikasnu reakciju u situacijama koje zahtijevaju interevenciju vatrogasne službe.

Planirana garaža je kapacitirana za sedam vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.

U istočnom krilu su smještene garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, a u zapadnom dijelu prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu te ured za administraciju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda postići će se planirani cilj projekta, odnosno osigurat će se adekvatan prostor i uvjeti za obuku vatrogasnih i interventnih snaga koje sudjeluju u akcijama zaštite i spašavanja te u situacijama prirodnih katastrofa. Na taj način maksimalno će se podići operativna spremnost vatrogasnih i interventnih službi cijelog područja.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist