AktualnoHrvatska

Mons. Mate Uzinić postaje novi riječki nadbiskup i metropolit

Dosadašnji riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić objavio je u utorak da odlazi u mirovinu, a nasljeđuje ga nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci pročitan je akt Apostolske nuncijature u Hrvatskoj kojim se potvrđuje da je papa Franjo prihvatio odreknuće Ivana Devčića od pastoralnog upravljanja nadbiskupijom. Ivan Devčić je rekao kako je ove godine papu izvijestio da 1. siječnja 2023. navršava 75 godina, što je kanonska dob za umirovljenje. Za nadbiskupa je posvećen u prosincu 2000., a tijekom nadbiskupskog djelovanja više je godina bio član Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije i nekoliko njezinih odbora.

-Osobito sam ponosan na otvaranje Katoličke osnovne škole ‘Josip Pavlišić. Puno se gradilo i radilo u tih 20 godina, ali nisam to činio sam, nego uz pomoć suradnika, od kojih su neki napredovali do visokih akademskih stupnjeva, istaknuo je za Telegram.

Nadbiskup Mate Uzinić naglasio je važnost kontinuiteta u obavljanju te dužnosti, ali i potrebe nadogradnje tražeći načine kako polazeći od evanđelja Isusa Krista odgovoriti na izazove i probleme koje stavlja pred nas vrijeme. Uzinić je zahvalio Bogu “što ga smatra dostojnim službe koju mu je po Crkvi povjerio” te na povjerenju papi Franji unatoč, kako je rekao, “njegovim slabostima i nedostacima i činjenici da ova služba nadilazi njegove sposobnosti”.

Istaknuo je da je papa Franjo zaslužan za mnoge poticaje i usmjerenja za život Crkve, koja su njemu kao nadbiskupu od velike pomoći i olakšavaju mu djelovanje. Ocijenio je da je Ivan Devčić postavio dobre temelje, osobito na karitativnom i socijalnom planu.

Simbolično preuzimanje dužnosti bit će 4. studenoga u riječkoj katedrali sv. Vida, kad će Devčić predati Uziniću biskupski štap.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist