Kultura

Uskoro izložba Marije Paparella Legentil

Uskoro izložba Marije Paparella Legentil

Izložba slika Marije Paparella Legentil otvara se u Galeriji Otok Art radionice Lazareti u ponedjeljak s početkom u 20 sati, a ostaje otvorena do 21. listopada i može se pogledati svakim radnim danom od 11 do 18 sati.

Iz opisa izložbe:

U gradnji svoje slike Marija Paparella Legentil počinje od detalja prirode, lista, pupoljka, vlati trave i, napuštajući opći plan multiplicira pronađeni detalj, slažući te rezultate u veće cjeline, dobijajući izuzetno tanane „mrežkaste“ forme, neka krajnje delikatna slikana polja. Našim bližim pogledom otkrivamo dvoznačnu čaroliju tih naizgled apstraktnih ploha: one su i bio-forme, multiplicirani pupoljci i vlati trave. To je, dakle, ipak intimni Marijin pogled u čaroliju mikro prirode, u jedan njen detalj, koji Marija, naša slikarica, tvoreći od njega neizbrojiv niz mikro serijala, pretvara u plošnost prostrte čipke (lokalna tradicija). Realizacija takvih površina, u kojima se slavi priroda i njeno izobilje, zahtijevala je od Marije Paparelle Legentil neizrecivo mnogo truda, znanja i strpljenja. Nastala je tako, posmatrajući izložene slike kao jedinstvenu cjelinu, zavodljiva panorama zelene boje, plemenite kao tihi šapat prirode, kao dah istinskog nadahnuća njenog autora. U samom kontekstu cjeline i svakog rada pojedinačno krije se meditativno-teološka posvećenost naše slikarice prirodi, što ona unosi u sami slikarski čin. Njeni radovi su zato kao tihe i intimne molitve, čedne i dirljivo iskrene i snovidne. Mada slikane sa bližim i daljim tragovima leksike modernog likovnog izraza, ove slike nose karakter, rekli bismo, neke anđeoske predanosti pozitivnim vrijednostima života, darovima prirode i našim duhovnim usmjerenjima. Ove slike kao da su slikane punom dobrotom otvorenog srca, bistrinom dječijeg oka, u zanosu i predanosti vjeri i onostranom.

Marija Paparella Legentil kao da je, reklo bi se, napustila uzavrelu likovnu scenu, nalazeći zadovoljstvo u miru i povučenosti. I neka vrsta „privatnog“ bavljenja slikarstvom postala je njen stav, njen kredo. Možda baš zato njeni radovi, koji nisu nastali na poticajima raznih trendova i pomodnosti, nose u sebi neke daleke primisli na plemenitost naive i njene potrebe da afirmira vrijednosti života i obilje prirode. Tako, slike Marije Paparelle Legentil su poziv na kontemplaciju i smiraj, na ljubav, na povrat prirodi i čovjekovoj dobroti. To su, vjerujemo, njene pokretačke ideje. Njena ideologija. Njeno „mjesto pod suncem“ (na obalama Jadrana).

Kolorizam Paparellinih radova maksimalno je reduciran i simboličan. Dominantna je zelena boja u punim nijansama, kao znak rastinja, plodnosti, svježine života. Kao dodatak, tu je i siva (ne-boja), i poneki oskudni akcent crvene i žute (u ranije nastalim djelima). Korištenje zelene boje duboko je promišljeno i, uz crtež koji zadivljuje svojom delikatnošću i minucioznošću, uspostavljen je bogati, elokventni dijalog kromatskih cjelina i simbola. I, ne bez izuzetnog poznavanja velikana modernog slikanja i njihovog doprinosa suvremenom likovnom izrazu, kolorizam Marije Paparella Legentil daje ovim slikama posebnu vrijednost, ukazujući na punu osobenost njenog kreativnog bića.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist