Grad

URUČENE DIPLOME 18 novih majstora!

URUČENE DIPLOME 18 novih majstora!

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije upriličila je svečanost podjele majstorskih diploma osamnaestorici majstora koji su ovo zvanje stekli u zimskom roku prošle godine.

Svečanost je održana u hotelu „Lero“, a pored majstora istoj su nazočili članovi ispitnih komisija za majstorske ispite, dogradonačenik Grada Dubrovnik Željko Raguž, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, more i turizam Milan Perić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik Dasen Jasprica, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić, predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić, te predsjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika i Ceha trgovine Tonći Bitanga i Ivo Marlais.

Predsjednik Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Ante Jakić pozdravio je nazočne, te ih upoznao o ulozi Komore u obrazovanju za obrtništvo. Posebice je istaknut napor koji Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije ulaže u očuvanju tradicije obrta i obrtništva u Županiji. To se posebice odnosi na Projekt promocije obrtničkih zanimanja u osnovnim školama Županije koji se provodi već devet godina, kojemu je cilj potaknuti učenike i njihove roditelje na upis u obrtnička zanimanja, razbiti predrasude koje postoje prema tim zanimanjima.

Svjedoci smo da je odaziv na upis u obrtnička zanimanja svake godine sve manji, pa se događa da se pojedina zanimanja gase. Primjerice u Gradu Dubrovniku već dugi niz godina nije upisan niti jedan učenik u zanimanje stolar, zanimanje soboslikar-ličilac se gasi, građevinskih zanimanja više nema. Na ovim prezentacijama pored institucija koje nose projekt, sudjeluju i obrtnici i poduzetnici – majstori koji su prošli svoj put od obrtničke škole do svog vlastitog obrta i tvrtke. Mislimo da je to najbolji način da učenike koji su neodlučni potaknemo da razmisle, da uvide da se i sa zanimanjem automehaničar, elektroinstalater, vodoinstalater može biti uspješan, cijenjen u društvu i doprinositi svojoj obitelji, društvu i zajednici.

Predsjednik je čestitao majstorima i naglasio njihovu ulogu u unapređivanju i promoviranju struke i obrtništva u društvu. Potaknuo ih je da svoje znanje, stručnost i kompetencije prenose na nove naraštaje koji će također krenuti njihovim putem i nastaviti tradiciju struke. Također je naglasio važnost daljnjeg usavršavanja, ulaganja u sebe, u nova znanja i vještine, jer je cjeloživotno obrazovanje jedini pravi put ka kvaliteti i uspjehu svakog pojedinca.
U ime članova ispitnih komisija majstorima je čestitao predsjednik ispitne komisije za slastičare Željko Antunović, u ime Grada Dubrovnika dogradonačenik Željko Raguž i u ime Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić.

Majstorske diplome uručene su majstorima slastičarima: Marija Bazdan, Leo Ljubičić, Maro Prizmić, Bojan Srzentić, Tonći Vuleša, majstoru kuharu: Tonći Vuleša, majstoru natkonobaru: Vedran Žarak, majstorima frizerima: Matea Đuka, Snježana Domaćin, majstorima vodoinstalaterima: Vlaho Đurić, Damir Gabrić, Kristijan Grmoja, Mato Penetra, majstorima vodoinstalaterima, instalaterima grijanja i klimatizacije Nikola Karačić i Dragan Vrbičić, majstorima autoserviserima: Denis Milan i Igor Soprano, te majstoru elektroinstalateru Bojan Drlja.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist