Aktualno

Urbanistička radionica o Centru iza Grada

U Dubrovniku se u Interuniverzitetskom centru od 9. do 12. listopada održava međunarodna urbanistička radionica pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i IUC-a u kojoj sudjeluju studenti La Salle University – School of Architecture iz Barcelone i studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 
Na radionici će se problematizirati i analizirati mogući scenariji urbane transformacije prostora oko povijesne jezgre Dubrovnika. Propitivat će se: mogućnosti preobrazbe područja „Centar iza Grada“, utjecaj uspostavljanja nove prometne veze – tunela koji povezuje Grušku luku s povijesnom jezgrom te proširenje turističkih atraktora izvan područja jezgre s ciljem njenoga rasterećenja.
 
Grad Dubrovnik je u suradnji s Europan Hrvatska tijekom 2011. godine raspisao i proveo međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za „Centar iza grada" u Dubrovniku. Na natječaju su pristigla 52 rada natjecatelja iz mnogobrojnih dijelova Europe. Nagrađeni su radovi autorskih grupa iz Španjolske, Nizozemske i Hrvatske. Prva nagrada dodijeljena je autorskoj grupi profesora i studenata La Salle University – School of Architecture iz Barcelone koja sudjeluje u radionici.
 
Rezultati natječaja ukazali su na potrebu za širim sagledavanjem prostora, njegovoga obuhvata i postavljanjem cjelovite urbanističke koncepcije razvoja prostora oko povijesne jezgre u odnosu na njeno uže, ali i šire okruženje, što je bio poticaj za organizaciju međunarodne urbanističke radionice.
 
Na radionici sudjeluje dvadesetak studenata završnih godina diplomskog studija fakulteta iz Zagreba i Barcelone. Voditelji radionice su doc.dr.sc. Krunoslav Šmit iz Zagreba i prof. Jamie Font Furest iz Barcelone. Koordinatorica radionice je Nataša Ivanišević iz Dubrovnika. Predavanja će održati: Marko Dabrović (3LHD), Slobodan Vuković (DAD), Ivan Viđen (povjesničar umjetnosti), Borka Bobovec (Europan Hrvatska) i gradonačelnik Andro Vlahušić. Tijekom radionice održavat će se predavanja, diskusije i izlaganja u Interuniverzitetskom centru i Gradskoj vijećnici.
 
 

 

Pročitajte još

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Iz sustava eNautika izbrisano 807 čarterskih tvrtki

Dulist

Dubravka i Romana pobijedile su rak dojke: ‘Treba naći motiv za život!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija