Kultura

‘URA OD CHOPINA’ U Knjižnicama klavirski recital Ružice Koncul

U organizaciji Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Dubrovačkih knjižnica, a u sklopu programa Ljeto u knjižnici održat će se klavirski recital Ružice Koncul pod imenom Ura od Chopina. Koncert će se održati u dva termina u Saloči od zrcala, prvi će biti u četvrtak, 24. lipnja, a drugi u četvrtak, 1. srpnja 2021. Oba koncerta počinju u 20 sati. Na programu su skladbe glasovitog pjesnika klavira Frederica Chopina (1810. – 1849.). Ulazak je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Chopin, pjesnik s neutaživom čežnjom za nečim višim, onim čega u prozaičnom svakodnevnom životu nema, a što poetične duše ipak naslućuju, prvenstveno razaznaju po sjeti, melankoliji, tugi, bolu, ali i zaigranosti, nježnosti, opijenosti i ushitu te njihovoj međusobnoj isprepletenosti.

Čovjek bi raširio krila usprkos svim dežurnim i brižnim socijalnim podrezivačima istih, kad i kutija od vremena i prostora u kojoj za letom čezne, ne bi bila tako sitna. Pjesnici, svojim stvaralaštvom čežnju u krila pretvaraju i tako kutiju nadilaze, stoga bi Chopin moglo biti drugo ime za let bez prostora, a Ura od Chopina sat u kojem vrijeme nestaje.

Uru od Chopina čine:

Etida u As-duru op. 25, br. 1
Dva nocturna op. 55 u f-molu i Es-duru
Nocturno u c-molu op. 48 br. 1
Scherzo u h-molu, op. 21
Etida u e-molu op. 25 br. 5
Etida u cis-molu op. 25 br. 7
Nocturno u fis-molu op. 48 br. 2
Scherzo u cis-molu, op. 39

Ružica Koncul rođena je 1983. u Dubrovniku. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je u UŠ Luke Sorkočevića. Klavir je učila u klasi prof. Sunčice Grego. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu , u klasi prof. Đorđa Stanettija. Postdiplomski studij završava na Hochschule fuer Musik u Karlsruheu, Njemačka, u klasi prof. Michaela Uhde i Markusa Stange. Dobitnica je nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Usavršavala se na seminarima uglednih klavirskih pedagoga kao što su Rudolf Kehrer, K.H. Kaemmerling, Arbo Valdma, Martino Tirimo. Kao profesor klavira radila je u Zagrebu, Berlinu i Madridu. Od rujna 2020. poučava klavir u UŠ Luke Sorkočevića.

Pročitajte još

PUBLIKA IH ISPRATILA OVACIJAMA Dubrovački sastav kvARTet debitirao na Igrama u Dvoru

Dulist

Španjolska hit predstava hrvatskog autora gostuje u Dubrovniku

Dulist

‘OD PRIČE DO PREDSTAVE’ Ivana Đula organizira zanimljivu dječju radionicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija