Grad

UPUĆEN JAVNI POZIV SVIM ŠKOLAMA U studenom se dodjeljuje novo godišnje priznanje ‘Imperijal’

UPUĆEN JAVNI POZIV SVIM ŠKOLAMA U studenom se dodjeljuje novo godišnje priznanje 'Imperijal'

Nikolina, Miho, Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka,Orsat, Tonći i dr. Upravo ste pročitali Imena djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. Najmanje što možemo napraviti u trajni spomen na njih, ali i na svu ostalu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata na području Republike Hrvatske je ustanoviti godišnje priznanje pod nazivom ‘Imperijal’, kao priznanje za promicanje svih onih vrednota koje su oni nosili u sebi.

-Zašto ‘Imperijal’?! Upravo zato što taj naziv u životu Grada i njegovih stanovnika, ali i puno šire predstavlja simbol nepokorenosti, ljubavi, žrtve, stradanja, a posebno pobjede i zajedništva. Slijedom navedenog Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko–neretvanske županije upućuje javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja ‘Imperijal’ za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled , ali i ugled same škole koju pohađaju – ističe se u priopćenju.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati svoje učenice i učenike koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima, a 20. studenoga 2021. na dan obilježavanja Svjetskog dana djece onima koji to najviše zaslužuju će se dodijeliti ovo priznanje. Svečana ceremonija dodjele priznanja ‘Imperijal’, kao i domjenak za uzvanike održat će se u Hotelu Hilton Imperijal u Dubrovniku s početkom u 11 sati.

-Pozivaju se sve osnovne i srednje škole da dostave prijedloge za dodjelu Godišnjeg priznanja ‘Imperijal’ za 2021.godinu, najkasnije do 10. studenoga 2021.godine i to putem pošte na adresu Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, Josipa Kosora 30, 20 000 Dubrovnik ili na email dpavela@gmail.com. U prijedlogu za dodjelu priznanja potrebno je navesti: podatke o predlagatelju (naziv i adresa škole, odgovorne osobe); osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa); obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica gore navedene kriterije. U obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je učenik/učenica angažiran/angažirana, od čega se sastoji njegov/njezin doprinos i sl. Priznanje će se dodijeliti u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze. O dodjeli samog priznanja odlučuje Povjerenstvo. Trajno umjetničko djelo, kao jedan dio Priznanja, izradila je dubrovačka akademska umjetnica Petra Farac, osoba sa trajnim invaliditetom. Svrha dodjeljivanja priznanja je u: učenju o povijesti i Domovinskom ratu te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu, promociji pozitivnih uzora i modela ponašanja, senzibiliziranju javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika na humanost i poticanje na zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Želja nam je da ovo priznanje koje će se dodjeljivati svake godine na Svjetski dan djece /20.11./ postane spomendan (živi spomenik) na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini – napisali su u priopćenj predsjednica Udruge hrvatskih civilnih  stradalnika Domovinskog rata DNŽ Marija Lukšić i dobitnik nagrade Hrvatskog Sabora za promicanje prava djeteta Denis Pavela.

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist