Grad

UPU PRED VIJEĆNICIMA I BEZ ‘AMENA’ PARIZA Nuncijata sad može i bez HIA-e!

Gradski vijećnici u ponedjeljak, 9. travnja trebali bi konačno usvojiti Urbanistički plan uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati. Iako je konačni prijedlog plana dobio suglasnost nadležnog Ministarstva još u listopadu 2020. godine, s usvajanjem se otezalo zbog HIA studije. Točnije, čekalo se ‘zeleno svjetlo’ Centra za svjetsku baštinu. No, ono do danas nije stiglo, a UPU ipak ide pred gradske vijećnike. Što se u međuvremenu promijenilo i kako to da se danas UPU može izglasati bez Studije procjene utjecaja na Svjetsko dobro o kojoj slušamo već dvije godine?
Naime, gradonačelnik Mato Franković ovog se ponedjeljka na konferenciji za medije osvrnuo upravo na ovaj UPU rekavši kako su ispoštovani svi uvjeti Konzervatorskog odjela, koji je dao suglasnost na UPU. Dodao je kako više ne postoje zakonske prepreke za privođenje kraju stambenog zbrinjavanja dubrovačkih branitelja.
No, zanimalo nas je što se to u protekle dvije godine, dakle od javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga UPU-a do danas promijenilo po pitanju HIA studije, budući da se UPU upućuje Gradskom vijeću na usvajanje bez tog dokumenta.
-Prilikom izrade HIA studije sve je inkorporirano u UPU – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako su sada HIA i UPU usklađeni u potpunosti.
-Upravo iz tog razloga je Konzervatorski odjel i dao suglasnost na UPU. Istovremeno se od nas tražio manji dio izmjena HIA-e, koje smo dali izrađivaču na promjenu. Međutim, prema mišljenju Ministarstva kulture i medija, kojeg smo naknadno dobili, taj manji dio izmjena HIA-e neće utjecati na UPU i glavne odrednice koje UPU nosi. HIA će biti iznimno važna za realizaciju cjelokupnog projekta, posebno cestovne infrastrukture Nuncijate. Zato nam je HIA u drugom stupnju važna, ali u ovom prvom stupnju u kojem smo dokazali da smo se u potpunosti uskladili s HIA-om, nema razloga da otežemo s procesom i da ne idemo na usvajanje UPU-a. Za realizaciju cjelokupnog projekta neminovno je dobiti HIA-u jer i sama cestovna infrastruktura je vezana uz nju – odgovorio je gradonačelnik.

Pročitajte još

SLIJEDI LI ZAMJENA S DUBOM? Provjerili smo što se događa s borovima podno tvrđave Lovrjenac

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[VIDEO] Počelo rušenje ‘Čačićevog’ doma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija