Crna kronikaHrvatska

UPOZORENJE POLICIJE PIN-ove bankovnih kartica trebate znati samo vi!

UPOZORENJE POLICIJE PIN-ove bankovnih kartica trebate znati samo vi!

Zbog nekoliko rpijevara koje su se u posljednje vrijem dogodile na području Zagreba Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava građane da svoje PIN-ove bankovnih kartica nikome ne odaju.

Naime, u nekoliko prijevara oštećene su većinom osobe starije životne dobi, a način počinjenja je većinom isti: počinitelj nazove potencijalnu žrtvu (obično nazovu više osoba dok ne dođu do potencijalne žrtve), lažno se predstavi kao zaposlenik jedne od banaka te navede kako joj je netko pokušao ukrasti novac s računa ili da joj je uspio ukrasti novac. Nakon toga, oštećenog zatraži da pripremi kartice zajedno s PIN-om (tekućeg ili deviznog računa) s izlikom kako to traži da ne bi došlo do daljnje zlouporabe kartica. Potom se počinitelj dogovori s oštećenim kako će zaposlenik banke doći do njegove adrese i preuzeti kartice. Nakon što počinitelj preuzme kartice od oštećenog, na bankomatima podigne maksimalni raspoloživi iznos.

– Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe.

Također upozoravamo građane na krađe počinjene na drzak način, u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe (starosti od 20 do 30 godina) – upozorava MUP.

Jednako tako savjetuje se građane da u stan ne puštaju nepoznate osobe i da prethodno dobro provjere tko je osoba koja želi ući u njihov stan. Ne ostavljajte ih bez nadzora, olakšavajući im na taj način činjenje kaznenog djela. Ukoliko bi ipak došlo do počinjenja kaznenog djela, građane se savjetuje neka pokušaju upamtiti što više detalja o izgledu osobe i odmah obavijeste policiju na broj 192.

Pročitajte još

Moldavac i Bugarin u bunkeru kombija pokušali prokrijumčariti pet osoba

Dulist

TJEDAN NA CESTAMA Kažnjeno 156 ‘gasera’

Dulist

TJEDAN NA CESTAMA Kažnjeno 156 ‘gasera’

Dulist