Aktualno

Upozoravaju, a bili na koncertu

Koncert sastava „Gregorian“ koji se ima održati u Osijeku 20. listopada potaknuo je reakciju Katoličke Crkve, iako su i njeni predstavnici u kolovozu prošle godine bili na dubrovačkom koncertu, održanom na otoku Lokrumu.

„Gregorian je sotonistička grupa koja se skriva iza kršćanskog naslova, a zapravo obezvrjeđuju kršćansku vjersku i kulturnu baštinu te nauk Katoličke Crkve“, kaže se u priopćenju Đakovačko-osječke nadbiskupije, kojim predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić upozorava vjernike na nastup ovog sastava u Osijeku.

U priopćenju se navodi kako sastav „Gregorian“ ne izvodi kršćanski gregorijanski koral, već „obrade pop i rock hitova s naglašenim sotonističkim elementima“. Ističe se kako nije riječ o monasima, premda im je kostimografija nalik na monašku.

„Po slici na plakatu kojim se koncert najavljuje može se vidjeti tko zapravo dolazi, jer na fotografiji članovi grupe prstima pokazuju sotonističke znakove“, ističe se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Navodi se i kako se na repertoaru sastava nalaze i obrade pjesama „izrazito sotonističkih grupa“, kako jedan od njihovih albuma nosi naslov „The dark side of the chant“ (Mračna strana gregorijanskog pjevanja) te kako je tvorac ovog sastava Frank Peterson ujedno pokretač i „ezoterijskog benda Enigma“.

Ističe se kako pjevači pjesme snimaju osvijetljeni svjetlošću svijeća kako bi izvedbe zvučale što sugestivnije, a što podsjeća na okultizam u kojem svjetlo „utječe“ na zvuk.

Kao razlog za ovakvu objavu iz Đakovačko-osječke nadbiskupije ističu mišljenje Crkve kako „dosta neupućenih skladbe Gregoriana mijenja za glazbu benediktinaca, koji su uistinu snimili uspješan album s gregorijanskim napjevima“.

Premda vrh Katoličke Crkve ovim priopćenjem upozorava na bitne i očite razlike izvornog gregorijanskog korala u izvedbi benediktinaca i „konkurencije“ Gregorian te time ispunja svrhu obrazovanja vjernika, valja podsjetiti kako su, među mnogim Dubrovčanima koji su nazočili prošloljetnim dubrovačkim koncertima, bili i ekonom Biskupije don Bernard Pleše te nekoliko časnih sestara.

Pročitajte još

BUDITE NA OPREZU Ako dobijete ovakav e-mail, odmah ga izbrišite!

Dulist

CRNOGORSKI POVJESNIČAR PROF. DR. SC. BOBAN BATRIČEVIĆ Milatović je hibrid velikosrpstva i populizma!

Barbara Đurasović

PRVA OD ŠEST U Dubrovnik uplovila brza brodica hitne službe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija