DuList IN

Upoznajte vulkanski bend – Krakatoa

Upoznajte vulkanski bend - Krakatoa

Hardcore groove metal – ako niste sigurno kako to zvuči, možda biste mogli poći na idući koncert dubrovačkog banda Krakatoa.

Ovi mladi glazbenici prvi put su se odlučili krenuti u glazbene vode 2009. godine, s idejom sviranja, koja je ostala na ideji i neozbiljnom radu dvije godine, do 2011. kada se prvi put ozbiljno 'hvataju' instrumenata. Inače, u bendu ih je pet – Josip Medi na gitari, Angelo Vandamme Mijović na gitari, Denis Tičić na bubnjevima, Maro Zajec na basu te vokal Srđan Karužić. Neki rade, neki su u srednjoj školi, a sve ih povezuje ista glazba, metal, no slušaju i mnoge druge žanrove.

– Josip je prvi put uzeo gitaru, ja sam se prvi put išao 'derat', a bilo je tu ljudi koji su prvi puta sjeli za instrument i više nikad. Tad, 2009., je počela ona ideja 'amo nešto radit'. To je sve bilo poprilično neozbiljno dvije godine, a 2011. smo se uhvatili ozbiljnog posla. Prvo što smo ostvarili bila je Norijada. Zapravo, dvije godine smo tražili prostor, dok nismo dobili jedan u Staroj Bolnici, gdje više ne vježbamo – ističe Srđan.

Nakon 2011. godine, stvari su krenuli nabolje, a bila je i drukčija postava. Od snimljenih stvari imaju dvije pjesme studijski snimljene  kao live s Norijade. Uskoro će snimiti i dvije nove pjesme, te nadaju se i spotu, iako već imaju jedan, moglo bi se reći live – upravo s Norijade. Autorskih pjesama imaju pet, a obrađuju neke metal stvari čisto 'tako', za vježbu i žele se bazirati isključivo na vlastito. Žele i obraditi kakav hit, no na svoj način. Potražiti ih možete na Youtubeu, gdje su postavili pjesme Separation, Madness, te obradu Hatebreed – Everyone Bleeds Now.
Iako se šale da im je uzor Dražen Zečić, ističu metal bendove poput Soulfly, Hatebreed, Sepultura… Inače, iako su po prirodi 'metalci', rado poslušaju i druge žanrove, a i svoje dubrovačke 'kolege', od kojih kao posebno ističu i novi i Silent iz 2011. godine, kao izvrstan bend.

Probijaju bubnjiće

Otkud ime Krakatoa? Ime je nastalo kad i početak benda – 2009. godine,  prvotno ime je trebalo biti Ascendancy, od kojeg su ubrzo odustali. Inače, godine 1883. eruptirao je na otoku Krakatoa istoimeni vulkan, što je bila jedna od najjačih vulkanskih eksplozija ikad, a erupcija je oglušila ljude u radiusu dvadeset do trideset kilometara. 'Dogodilo se novo ledeno doba', šale se, a Maro napominje kako su zbog odabira imena dobili i novi žanr – volcano groove hardcore metal, kako su ih nazvali u Udruzi mladih Orlando.
Inače, djelovali su u Orlandu dvije godine, a rastavili su se od njih na ne tako lijep način. Dijelili su prostor s još jednim bendom, s kojim se nisu slagali, odradili su sastanak i otišli iz Orlanda u privatni prostor koji pripada Maru. Ne nastupaju više gore, iako su trebali. Kažu da im je Stara Bolnica uvijek bilo drago mjesto, ali da su se stvari promijenile.

'Nemamo kvalitetnu scenu u gradu'

– Pored toliko glazbenika, mi nemamo kvalitetnu scenu u Dubrovniku. Nema se gdje svirati, a mladi bendovi  koji nose scenu mogu ponavljati Lazarete i Orlando i to je to. Eventualno Puntižele i Norijada, ali kakav je smisao svirati metal na Norijadi? – kažu.
No, iako je scena takva kakva jest, ističu kvalitetan rad svojih kolega – bendova Crockers, Pandora, a posebno Materijalna šteta, Consolidate i Shizofrenia, te ostalih dobrih dubrovačkih bendova, koji kako kažu 'zaista nešto rade'.

No, kako izgleda jedna proba s bendom Krakatoa? Svakako zanimljivo. Naime, ako niste upoznali Srđana kao vokala benda, sigurno ste ga mogli vidjeti u japanskom restoranu Shizuku, gdje radi svaku večer kao konobar. Stoga, na probe stiže ponedjeljkom, kad je slobodan, a ostatak tjedna vježba sam.

– Snime stvar, pošalju mi, sjednem, poslušam je petsto puta i smišljam tekst ili tekstove koje već imam pokušavam uklopiti u pjesmu. Problem je što većinu mojih tekstova okarakteriziraju kao gay, jer bih ja radio ljubavne, a oni samo 'greze' pjesme – smije se Srđan. Osim Srđana, bubnjara Denisa Tičića dubrovačka publika ne mora vidjeti samo na metalijadama i sličnim koncertima. Naime, Denis je nekima poznatiji kao Denis T a.k.a. Dena, DJ iz grada.
Imaju u planu ne demo, već 'pravi' album. Nadaju se studiju, a i albumu – uskoro. Dotad, želimo im puno sreće u radu i daljnjoj promociji glazbe koju vole i žive.
U nastavku poslušajte dvije pjesme Krakatoe:

 

Klub Kocka
Koncert u Splitu
Krakatoa je dobila zanimljiv poziv, nastupit će u splitskom klubu Kocka 3. studenoga zajedno sa škotskim bendom To Kill Achilles. Sjajna prilika za naše mlade Dubrovčane da se pokažu i izvan granica Dubrovačke republike, a ako ste u blizini Splita u tom vremenu, podržite naš mladi bend.

Pročitajte još

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist