DuList PROMOUrednički izbor

UPISI U TIJEKU S Malcem Genijalcem matematika je opipljiva, a ne apstraktna

UPISI U TIJEKU S Malcem Genijalcem matematika je opipljiva, a ne apstraktna

Međunarodna škola za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece pod nazivom Malac Genijalac otvorila je svoja vrata u Dubrovniku, točnije u Gružu na adresi Dr. Ante Starčevića 20. Nakon uspješne dvije škole u Zagrebu i Šibeniku, Sarah Vuković, profesorica matematike i ‘master franšizer’ Malca Genijalca za cijelu Hrvatsku i Antica Filipović Grčić, sveučilišna specijalistica ekonomije, dovode Malca Genijalca poslovnom centru Dubrovnika.

Radi se o edukacijsko-razvojnim programima za djecu od 3 do 12 godina kojih ukupno ima četiri. Programi su internacionalni, a u Dubrovniku su trenutno u tijeku upisi za dva; Numicom i Mentalnu aritmetiku. Oba programa su bazirana na VAK metodi (vizualno, auditivno i kinestetičko) pa djeca prilikom učenja kroz programe koriste osjet, sluh i vid. Kognitivni efekti postignuti ovim programima ne gube se po završetku školovanja, već postaju trajne sposobnosti i vještine koje polaznici Malca Genijalca posjeduju tijekom cijeloga života.

UPISI U TIJEKU S Malcem Genijalcem matematika je opipljiva, a ne apstraktna

Numicon za djecu od 3 do 6 godina

Oxfordski program, Numicon je predviđen za djecu od 3 do 6 godina te služi za razvoj predmatematičkih vještina. U učenju se koriste numicon oblici koji su zapravo Montessori materijali prilikom čega svaki oblik ima svoju boju i označava broj. Dakle, djeca kroz igru i slaganje numicon oblika nesvjesno uče o brojevima i njihovoj praktičnoj primjeni. Brojevi se svladavaju u smislu njihovog čitanja i pisanja kao i odnosa između brojeva te na taj način brojevi djeci približavaju i prestaju biti apstraktnima. Numicon predstavlja uvod u Mentalnu artmetiku koji je za svu djecu od 4 do 12 godina.

Mentalna aritmetika za djecu od 4 do 12 godina

Mentalna aritmetka, odnosno vješina brzog računanja potječe iz Japana gdje je uključena u kurikulum osnovnih škola. U Malcu Genijalcu radi se po originalnom Hikari programu s prestižne akademije Tomas Soroban iz Tokija. Djeca uče računati pomoću računaljke abakus uz pomoć koje vizualiziraju brojeve i na taj način brzo uče svladavati sve računske radnje. Mentalna aritmetika je disciplina koja se temelji na 4 osnovne računske operacije: zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje te je podjeljena na dvije godine. Nema teoretskog gradiva nego se radi o čistom treningu za mozak koji jača fokus, koncentraciju, pažnju, potiče vizualizaciju te razvoj logičkog razmišljanja i maštu. Primjenom ove tehnike, djeca postaju bolja u svim svojim svakodnevnim zadacima i slobodnim aktivnostima.

Koncept nastave između ova dva programa se razlikuje pa se ako Mentalna aritmetika održava kroz tri školska vezana sata uz još dodatna dva školska vezana sata koja se provode po potrebi djeteta i roditelja. Numicon se održava jednom tjedno s dva školska vezana sata.

UPISI U TIJEKU S Malcem Genijalcem matematika je opipljiva, a ne apstraktna

Za koga su predviđeni ovi programi?

Programi su predviđeni za svu djecu, od djece koja su prirodno nadarena pa trebaju dodatnu poticajnu okolinu, djece kojoj treba pomoć brže svladati zahtjevno školsko gradivo do djece koja imaju problem s koncentracijom. Svakom djetetu se pristupa individualno i grupe su jako male, najviše do 12 djece.

Kroz web platformu Malca Genijalca njihove učiteljice vode svojevrsni e-dnevnik o svakom djetetu. Učiteljice evaluiraju razvoj svakog učenika ponaosob iz sata u sat i shodno tome im dodjeljuju različite zadatke. Svakom se djetetu se pristupa individulano. Putem web platforme djeca također mogu vježbati zadatke i međusobno se natjecati s djecom iz čitavog svijeta. Domaća zadaća nije zahtjevna, ali služi kako bi se održao kontinuitet takvog načina razmišljanja i razvoja mozga iz tjedna u tjedan. Numicon i mentalnu aritmetku djeci će držati dvije učiteljice iz Dubrovnika mag. prim. educ. Karmen Leto i mag. art. Klara Knego koje su dodatno obučene i certificirane za provođenje ovih programa.

UPISI U TIJEKU S Malcem Genijalcem matematika je opipljiva, a ne apstraktnaU tijeku su probni satovi pa se svi zainteresirani mogu predbilježiti putem web stranice i www.malacgenijalac.hr kao i putem e-maila dubrovnik@malacgenijalac.hr ili direktnim pozivom na 0995324884.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo