Aktualno

United Airlines pustio karte u prodaju, New York i Dubrovnik bit će povezani letovima dulje nego ove godine

United Airlines pustio karte u prodaju, New York i Dubrovnik bit će povezani letovima dulje nego ove godine

Prvi put od neovisnosti Republike Hrvatske, ovog smo ljeta imali redovnu direktnu liniju između Hrvatske i New Yorka. Naime, dva američka avioprijevoznika, United Airlines i Delta Air Lines, od srpnja do listopada povezivali su New York i Dubrovnik. Hoće li ovi avioprijevoznici prometovati prema Dubrovniku i sljedećeg ljeta te postoji li šansa da iduće godine i Zagreb dobije redovnu liniju prema SAD-u? Croatian Aviation donosi odgovore na ova pitanja.

Vijest o uvođenju redovnih linija dva američka avioprijevoznika, United Airlinesa i Delta Air Linesa između New Yorka i Dubrovnika ove je godine odjeknula u Hrvatskoj i regiji. Redovne linije iz New Yorka prema Hrvatskoj nije bilo od osamostaljenja države, kako je moguće da će baš sada, usred globalne pandemije, američki prijevoznici letjeti prema Hrvatskoj i to čak 8 puta tjedno?

Razlog je, naime, logičan. Ministarstvo turizma i športa Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica odradile su jako kampanju u kasno proljeće te donijeli odluku kako će američki državljani moći doći u Hrvatsku na odmor te su ujedno propisali poprilično jednostavne zahtjeve za same putnike. Taj je potez bio ključan – napravljen je dovoljno rano, toliko rano da je Hrvatska bila među prvim zemljama u svijetu koja je jasno dala do znanja da će američki turisti moći ući u Hrvatsku. Kako su dva avioprijevoznika, i Delta Air Lines i United Airlines, baš kao i drugi prijevoznici diljem svijeta, imali velike kapacitete neraspoređene za ljetnu sezonu koja je sada iza nas, kompanije su odreagirale na ovaj potez i u vrlo kratkom roku ispregovarale sve detalje s dubrovačkom zračnom lukom. Reklo bi se, the rest is history. Širokotrupni zrakoplovi tipa B767-300ER čak 8 puta tjedno slijetali su u Zračnu luku Dubrovnik ovog ljeta, od početka srpnja do početka listopada, čim je američkim turistima osiguran svojevrstan most prema Dubrovniku. Kako doznajemo, zrakoplovi su bili odlično popunjeni, a cijene karata na ovim linijama nisu bile niske, što samo potvrđuje veliki interes putnika. Završila je ljetna sezona i zrakoplova ova dva prijevoznika više nema u Dubrovniku. Iako se mnogima ljetna sezona 2022. čini daleko, avioprijevoznici upravo sada rade na pripremama linija za ljetnu sezonu, raspoređuju svoje kapacitete i pregovaraju sa zračnim lukama.

Ono što za sada znamo jest to da se United Airlines planira vratiti u Dubrovnik i sljedećeg ljeta na redovnoj liniji iz New Yorka (Zračna luka Newark), piše Croatian Aviation. Kompanija je pustila karte u prodaju i planira između Dubrovnika i New Yorka prometovati od 27. svibnja do 26. listopada 2022., gotovo 2 mjeseca dulje nego što je to bio slučaj ove godine. Trenutno su najavljena četiri leta tjedno.

Za razliku od Uniteda, američka Delta još nije pustila karte u prodaju na ovoj liniji, iako su najavili svoj ljetni program za sljedeću godinu. Da li to znači da ih više nećemo vidjeti u Dubrovniku? Ne. Naime, kako nam je potvrđeno od jednog izvora iz same kompanije, Delta trenutno razmatra brojne mogućnosti i druge linije za sljedeće ljeto, pa trenutno linija između Dubrovnika i New Yorka ovog avioprijevoznika ovisi o tome hoće li neka druga tržišta prema kojima Delta Air Lines prometuje u normalnim okolnostima biti otvorena sljedeće godine. Ako se to dogodi, Delta će svoje kapacitete usmjeriti upravo na takva tržišta, čime ne bi bilo operativnog prostora za liniju prema Dubrovniku. Delta svakako ima još vremena za odluku, naime, ove je godine linija prema Dubrovniku najavljena svega dva mjeseca prije prvog leta, u svibnju. S druge strane, United strpljivo čeka što će Delta napraviti po pitanju dubrovačke linije. U slučaju da Delta ne poleti prema jugu Hrvatske, možemo očekivati ili povećanje broja tjednih letova United Airlinesa na liniji između New Yorka i Dubrovnika i/ili uvođenje zrakoplova većih kapaciteta. Time će se, u smislu raspoloživog broja sjedala, nadomjestiti odustajanje jednog avioprijevoznika na liniji između dva grada.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist