Aktualno

‘Uništit ćete sektor obnovljivih izvora energije’

'Uništit ćete sektor obnovljivih izvora energije'

Udruga Eko Kvarner upozorava da je prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije i kogeneracije iz obnovljivih izvora, koji Vlada treba prihvatiti do kraja listopada ove godine, neprihvatljiv i vrlo štetan za razvoj obnovljivih izvora energije.

‘Smatramo da će ovim prijedlogom, kada on uskoro stupi na snagu, za duži rok biti uništen tek uz velike napore i otpore već postojećih energetskih lobija razvijeni sektor OIE u RH, a pogotovo korištenja sunčeve energije, koja se ovim dokumentom dimenzionira na upravo smiješnih 10 MW, čime naša zemlja i dalje ostaje među zadnjima u Europi’, ističu u Eko Kvarneru, dodajući da se predviđa da će u 2014. u svijetu biti instalirano preko 40 GW solara, a samo u kolovozu ove godine je u Njemačkoj instaliran 291,6 MW solarnih fotonaponskih sustava, prenosi tportal.hr

‘S dolaskom koalicijske Vlade premijera Zorana Milanovića nije došlo do, u danas već zaboravljenom Planu 21, obećanog razvoja korištenja OIE u RH. Dodatno, nije se ni pokušalo osmisliti i provesti ono što rade sve razvijene i razumne zemlje, višedesetljetne programe tranzicije prema dominantnoj upotrebi obnovljivih izvora energije, te se iste posljedično sve više i sve snažnije okreću obnovljivim izvorima energije koje više nigdje osim u Hrvatskoj ne zovu alternativnima’, stoji u priopćenju Eko Kvarnera.

U Udruzi upozoravaju da Republika Hrvatska zbog interesa pojedinih lobija uporno inzistira na zastarjelom i nadiđenom konceptu energetskog razvoja, s dominacijom velikih centraliziranih energetskih objekata koji koriste fosilna goriva, kao što je kontroverzni projekt Plomin C.

‘Smatramo da je ta situacija ne samo neprihvatljiva, već i sramotna, te da je u potpunoj suprotnosti ne samo s dugoročnim energetskim planovima EU-a, već i s elementarnim zdravim razumom’, poručuju iz Eko Kvarnera

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist