Aktualno

Na Pelješcu uskoro još jedan vjetropark?

Na Pelješcu uskoro još jedan vjetropark?

Na poluotoku Pelješcu uskoro će niknuti još jedan vjetropark.

Njemački investitori, firma WPD iz Bremena, imaju podršku županijskih vlasti, iako njihov projekt krši odredbe Zakona o otocima, kao i Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, tvrdi Index.hr

Njemački WPD na Pelješcu je, na lokaciji Ponikve, već podigao jedan vjetropark, s ukupno 16 turbina visokih između 64 i 85 metara. Sada na lokaciji Bila ploča, na području Općine Orebić, žele izgraditi novi vjetropark, s turbinama visokim čak i do 155 metara, na lokaciji Bila ploča.

Prema pisanju ovog portala lokalne vlasti u Općini Orebić oštro se protive ovom projektu, te ističu da je cijela priča zapravo – protuzakonita. Zakon o otocima, naime, propisuje da se na hrvatskim otocima ne smiju graditi vjetroelektrane. Po istom tom zakonu Pelješac, iako je poluotok, ima pravni status otoka.

"Naravno da se mi ne slažemo s gradnjom vjetroparka. Ali sada možemo samo režati i pozivati se na Zakon o otocima. Županija je projekt vjetroparka na Biloj ploči već uvrstila u svoj Prostorni plan, a u Uredu za urbanizam i prostorno planiranje na Korčuli nam je rečeno da oni lokacijske dozvole izdaju temeljem Prostornog plana", kaže za Index Miroslav Ančić, načelnik Općine Orebić.

Prema pisanju Indexa ovaj projekt je uvršten u PP Općine Orebić po sili Zakona (usklađivanje nižih s prostornim planovima višeg reda), a u tekstu se također tvrdi kako bi vjetropark na toj lokaciji ugrozio zaštićene vrste ptica i šišmiša, a ujedno kako bi i vinari s tog predjela zbog vjetrenjača teže dobili potvrdu izvornosti za svoja vina. Reakcije na ove navode još nisu stigle, kako od investitora, tako ni od Županije DN.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist