Grad

Ultrazvuk dojke u dubrovačkoj bolnici čeka se godinu dana

Ultrazvuk dojke u dubrovačkoj bolnici čeka se godinu dana

Liste čekanja na ultrazvuk dojke u dubrovačkoj Općoj bolnici poprilično su velike. Tako se, prema dostupnim podatcima sa stranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na ovu pretragu čeka 366 dana. Ovog utorka, 25. travnja navodilo se kako je prvi slobodan termin za točno godinu dana – 25. travnja 2024. godine. Potvrdila nam je to i priča jedne pacijentice koja nam se još u ožujku ove godine požalila kako se pokušala naručiti za ovu pretragu – no već tada joj je rečeno kako termina za 2023. – nema!

No, nije ovo jedina pretraga na koju se u Dubrovniku čeka. Iako smo s upravom Opće bolnice Dubrovnik htjeli provjeriti cjelokupnu situaciju s listama čekanja, odgovor nismo dobili ni nakon gotovo mjesec dana. Poslužili smo se stoga informacijama sa stranice HZZO-a za pojedine dijagnostičke pretrage i prve preglede.

Gdje nema termina?
Za ultrazvuk štitnjače nema termina. Na UZV abdomena čekat ćete pak 203 dana, a nešto malo duže na UZV srca gdje termin možete dobiti u prosjeku za 217 dana. Termini za obje pretrage moguće je dakle dobiti u studenom ove godine. Za ultrazvuk lokomotornog sustava možete se naručiti/predbilježiti za lipanj 2023. mailom ili telefonom, a čeka se, ističe se na stranici HZZO-a, 41 dan. Pogledali smo i nekoliko dijagnostičkih pretraga CT-om. Tako za abdomen i koljeno nema termina, dok se za CT cervikalne kralježnice ili pak mozga navodi kako se čeka dva dana. Za CT prsnog košta lista je duga 149 dana pa termin možete dobiti u rujnu ove godine, dok se za CT zdjelice čeka nešto manje, odnosno 98 dana.

A MR?
Još u ožujku odjeknula je vijest kako se pokvario uređaj za magnetsku rezonancu, a na što smo se također osvrnuli u našem upit dubrovačkoj bolnici. Zanimalo nas je tada koliko će ta činjenica utjecati na daljnje preglede, odnosno liste čekanja. Pitali smo također i na koju se MR pretragu najduže čeka. Za neke MR pretrage stranica HZZOa navodi kako nema termina, a odnosi se to primjerice na MR dojke, abdomena, bubrega, jetre ili pak organa gornjeg abdomena. Za neke druge MR pretrage ističe se kako se narudžbe/ predbilježbe za travanj 2024. ostvaruju kontaktiranjem ustanove na mail ili telefon. To su primjerice MR cervikalne kralježnice, hipofize, lumbosakralne kralježnice ili pak mozga.

Prvi pregledi
Kraće ili dulje čekat ćete i na neke prve preglede. Za prvi dijabetološki pregled tako nema termina, baš kao ni za onaj na oftalmologiji. Ako prvi put idete kod endokrinologa, čekat ćete 92 dana, dok se za dermatologiju čeka neznatno, tek 27 dana. Prvi gastroenterološki pregled čeka se 148 dana, na hematologiji 55 dana, urologiji 51 dan, a na kardiologiji čak 113 dana. O listama čekanja na razini Hrvatske govori se intenzivno u posljednje vrijeme, a još krajem ožujka ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti nabaviti oprema ključna za njihovo smanjenje.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 26. travnja 2023. 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović