Hrvatska

Ulazak Hrvatske u Schengen imat će pozitivne učinke na turizam

Konačnu odluku o ulasku Hrvatske u Schengen treba potvrditi Vijeće za EU i pravosuđe i unutarnje poslove 8. i 9. prosinca. Što Schengen u konačnici donosi hrvatskim građanima i je li sloboda kretanja u tom prostoru zaista neograničena u emisiji HTV-a govorio je Filip Dragović s Instituta za ‘Sigurnosne politike’.
Govoreći koja je najveća korist Schengenskog režima za građane Hrvatske Filip Dragović rekao je kako je ulazak u Schengen nakon ulaska u EU jedan od najvećih blagodati koje će uživati hrvatski građani.
– Slobodno će se kretati na teritoriju preko 400 milijuna ljudi. To će sigurno imati vrlo pozitivne učinke na hrvatski turizam jer znamo da nam najviše gostiju dolazi automobilima iz zemalja EU i često su na granicama sa Slovenijom i Mađarskom velike gužve. To će imati pozitivne ekonomske učinke. Što se tiče samih građana moći će slobodno putovati samo s osobnom iskaznicom ne samo na teritoriju i zemalja EU nego i u zemlje koje nisi u EU, ali jesu u Schengenu – Norveška, Island i Švicarska – rekao je Dragović.
O medijskim napisima da će Slovenija zbog arbitražnog postupka oko razgraničenja ostaviti kontrolu na granicama istaknuo je da i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Schengen jer će time osloboditi svoje velike resurse policijskih snaga i tehničke opreme koja je potrebna za kontrolu Schengenske granice.
– Mi smo pripreme za Schengen počeli davno, 2005. godine. Tada smo imali 3000 graničnih policajaca, a danas imamo preko 6000 i napravljeni su ogromni napori. Zemlje članice nam vjeruju da su snage vladavine prava provode najdemokratskije standarde koji vrijede u svijetu. To je iznimno veliki uspjeh, prvenstveno Ministarstva unutarnjih poslova, a potom i ministarstva pravosuđa, financija i vanjskih poslova – rekao je.

Pročitajte još

Naša ‘osobna’ proglašena jednim od najljepših identifikacijskih dokumenata

Dulist

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija