Županija

ULAGANJE U OTOČNE SREDINE Dubrovačko-neretvanskim općinama dodijeljeno 4,3 milijuna kuna

ULAGANJE U OTOČNE SREDINE Dubrovačko-neretvanskim općinama dodijeljeno 4,3 milijuna kuna

U petak u Velikoj vijećnici u Dubrovniku upriličeno je svečano uručivanje ugovora financiranih nacionalnim i EU sredstvima korisnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa razvoja otoka u 2020. godini te Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

– Ukupan iznos koje ćemo danas dodijeliti je 4,3 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava. Vlada RH je u mandatu premijera Andreja Plenkovića od 2017. do 2019. mnogo napravila za otoke. Osim što smo donijeli novi zakon, povećao se proračun i unaprijedili smo programe koji su postojali već niz godina. Samo u našoj županiji za subvencioniranje vode je dodijeljeno 11,3 milijuna kuna, za cestovni otočni prijevoz 20 milijuna kuna, za očuvanje poslova 5,5 milijuna kuna, za udruge civilnog društva 600 tisuća kuna, za male kapitalne projekte 17,4 milijuna kuna te preko Fonda za sufinanciranje kapitalnih projekata smo sufinancirali 31 projekt s 15,5 milijuna kuna – rekla je ovom prilikom državna tajnica pri Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovkinja Nikolina Klaić.

Klaić je istaknula kako se ulaskom u EU Hrvatskoj otvorila nova financijska perspektiva te bez obzira što nije donesen višegodišnji financijski okvir i ne znamo s koliko konkretno novaca raspolažemo, sigurno nećemo ostati kratkih rukava. Naime, EU provodi inicijativu ‘Pametni otoci’ što je odlična mogućnost za ovakve sredine da se putem lokalne razvojne agencije apliciraju za sredstva za projekte koji su im doista potrebni. Prethodnih godina, poručila je državna tajnica, to nije bio slučaj. Oni su se programirali iz Zagreba, a ne središta kojima su bili namijenjeni pa je često dolazilo do diskrepanicije na terenu.

– Ovo je jedini ispravan put – zaključila je.

Na nju se nadovezao župan Nikola Dobroslavić koji je napomenuo je kako smo do sada iz EU fondova povukli 5,9 milijardi kuna, ali dobro je znati kako Dubrovačko-neretvanska ima pomoć i iz državnog proračuna.

Ugovori su uručeni pelješkim općinama Ston, Janjini, Trpanju, Orebiću, potom Općini Mljet, Smokvica, Blato, Vela luka, Lumbarada te gradu Korčuli. Također, ugovor je potpisila i Dubrovačko-neretvanska županija za potrebe OŠ Petra Kanavelića na Korčuli.

Drugi set ugovora vrijednosti gotovo milijun kuna pak je uručen Zažablju, Kulu Norinskoj, Pojezerju i opet Janjini.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist