Kultura

Uklanjanje predrasuda o Celestinu

Uklanjanje predrasuda o Celestinu

Velika retrospektivna izložba Mata Celestina Medovića otvorena je u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, a u 2012. godini će isti postav biti premješten u Dubrovnik.

Izložba donosi cjeloviti prikaz umjetničkog stvaralaštva tog plenerista, obuhvaća dvjestotinjak djela, od njegovih prepoznatljivih vrijesnih krajolika, mrtve prirode i raskošnih povijesnih kompozicija do produhovljenih sakralnih djela i profinjenih portreta.

Ovo je njegova prva retrospektiva nakon više od dvadeset godina i predstavljene su sve faze i tematski slojevi Medovićeva slikarskog rada, počevši od najranijih radova iz formativne faze nastalih u Italiji i Njemačkoj do posljednjih slika koje je stvarao u osami sela Kuna na rodnome mu Pelješcu.
Slike za izložbu posuđene su iz 20-tak muzeja i galerija, šest crkvenih institucija i više od četrdeset privatnih zbirki iz cijele Hrvatske. Njih trideset sada se prvi put izlažu, neki radovi su za izložbu bili restaurirani, a za neke se dosad smatralo da su izgubljeni.

– Izložba "Mato Celestin Medović – retrospektiva", konačno ukazuje na presudnu Medovićevu ulogu u hrvatskoj povijesti umjetnosti, u kojoj njegov značaj dosad nije bio primjereno određen. Premda se često ističe da je Medović s Vlahom Bukovcem utemeljitelj hrvatske Moderne, njegova pozicija pisanom riječju nikada nije bila čvrsto usidrena, a strukovni pregledi, kao da iz bojazni i respekta prema suvremenim mu kritičarima Izidoru Kršnjavome i Ljubi Babiću, koji su zbog međusobnih prijepora umanjivali njegov značaj, i dalje mu ne daju pravo mjesto koje mu pripada u umjetničkoj povijesti – kazala je Vesna Kusin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori i pritom, kako donosi Hina, ocijenila da bi ova izložba trebala ukloniti neke povijesne predrasude o njegovoj ulozi u hrvatskom modernom slikarstvu, raščlaniti dosadašnje kritičke stranputice, ponuditi stručno vrednovanje njegova slikarstva i repozicionirati ga u hrvatskoj povijesti umjetnosti te ga smjestiti u europski kontekst.

Posljednja retrospektiva Mata Celestina Medovića (1857.-1920.), fratra i slikara održana je 1990. u Muzeju za umjetnost i obrt, a prije toga u Umjetničkom paviljonu 1958. godine. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 12. veljače iduće godine, nakon čega će biti preseljena u Umjetničku galeriju Dubrovnik.
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist