Kultura

Ruđer Bošković u Parizu

Velika izložba Dubrovačkih muzeja o Ruđeru Boškoviću sutra, 5. prosinca će biti otvorena u sjedištu UNESCO-a u Parizu! Dubrovačka je izložba za tu priliku prilagođena i četverojezično prezentirana pod naslovom „Ruđer Bošković: iz Dubrovnika Svijetu“.

Nakon iznimnog uspjeha izložbe posvećene Ruđeru Boškoviću, koja je u Kneževu dvoru zabilježila više od 204 tisuće posjeta, državna tajnica u Ministarstvu kulture RH Nina Obuljen inicirala je prilagodbu izložbe, odnosno njeno pretvaranje u „putujuću“, kako bi veliki dubrovački i hrvatski znanstvenik i njegovo djelo bili primjereno prezentirani i izvan granica Hrvatske. Prilagodbu izložbe i gostovanje u Parizu zajednički u potpunosti financiraju Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Izložba će u UNESCO-ovoj zgradi biti postavljena od 5. do 9. prosinca 2011. godine, a već u travnju će gostovati u susjednom Rueil-Malmaisonu, gradu-prijatelju Dubrovnika. Gostovanje u Rueil-Malmaisonu dogovoreno je zahvaljujući dubrovačkoj pročelnici za kulturu i baštinu Ani Hilje-Čagalj.

Gostujuću izložbu pripremio je isti stručni tim koji je radio na dubrovačkoj izložbi. Autor izložbe je prof. dr. sc. Ivica Martinović, jedan od najvećih poznavatelja Boškovića uopće, dok likovni postav potpisuje kustosica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. Nagrađivani dubrovački turistički vodič Marojica Bijelić, koji je već nekoliko puta izvrsno utjelovio Ruđera Boškovića, će i na otvaranju izložbe u UNESCO-u obaviti stručno kostimirano vodstvo.
 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Prikazan film o trombunjerima, čuvarima Feste i tradicije

Dulist

Klasik ‘Ana Karenjina’ večeras na Velikoj Sceni!

Dulist

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija