Politika

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Davor Trupkovic

Uhićen je Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje na korupciju u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, prenosi Index.hr. Uhićen je i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na tom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su bliskom suradniku Nine Obuljen dali mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch.

Trupković je bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije u ožujku 2022., što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja. Tužitelji sumnjaju kako je, koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, Trupković s tadašnjim dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni Fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone.

Naime, Trupković je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana, stoji u priopćenju EPPO-a. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 eura.

Podsjetimo, Trupković je početkom godine dijelovao i kao v.d. pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a smijenjen je s tog mjesta nakon policijskih pretresa.

 

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist