Aktualno

UGROZILI ŽIVOTE Tri drona su se protupravno približila putničkim zrakoplovima kod Dubrovnika i Splita

dron001

Zabilježena su tri opasna protupravna približavanja dronova putničkim zrakoplovima u razdoblju od samo dva tjedna, odnosno od 29. svibnja do 13. lipnja 2024. u neposrednoj blizini Zračnih luka Split i Dubrovnik. Na taj način, korisnici i operatori dronova su svojim neodgovornim ponašanjem ugrozili živote posade i putnika, zrakoplov te živote i imovinu ljudi na zemlji. Dva su događaja zabilježena u fazi slijetanja dok je jedan zabilježen u fazi polijetanja. Posade zrakoplova svoja su opažanja proslijedile Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koje je o tome obavijestila nadležna policijska tijela.

Podatak da su se u samo dva tjedna dogodila tri vrlo ozbiljna incidenta neodgovornim i protupravnim korištenjem dronova vrlo je zabrinjavajući s obzirom na to da je tijekom cijele 2023. godine ukupno zaprimljeno 7 izvješća vezanih uz neovlašteno letenja drona u kontroliranom zračnom prostoru u blizini aerodroma. Letenje dronova u blizini aerodroma podložno je odobrenjima kontrole zračnog prometa. Ako se izvodi neovlašteno i protupravno, može biti izrazito opasno za sigurnost zrakoplova , posade, putnika te osoba i imovine na tlu. Takve aktivnosti su kažnjive i povlače sa sobom prekršajnu i kaznenu odgovornost.

Iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo podsjećaju s obzirom na to kako je u tijeku i protupožarna sezona, da korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga. Pilotske posade će obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi. Također, pozivaju medije na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u tijeku hitne intervencije, a koje su učinjene dronovima. Tako će pomoći obeshrabrivanju neodgovornih operatora i udaljenih pilota dronova za snimanjem ovakvih sadržaja.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist