Aktualno

(FOTO) PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA Sanja Putica otvorila emotivnu izložbu posvećenu Hrvatima u Crnoj Gori

bokeljski hrvati izlozba 0

Na više od 20 fotografija izložbe Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala ispričana je povijest, prikazana sadašnjost, ali i dan je uvid u budućnost bokeljskih Hrvata i bogatstva impresivnog kulturnog nasljeđa.

-Šest godina u okviru projekta Putevima bokeljskih Hrvata promoviramo suradnju dviju država temeljenu na tradiciji, kulturi, edukaciji. Ponajviše nastojimo osvijestiti važnost očuvanja nacionalnog identiteta Hrvata u Boki i njihovu važnost u ukupnom identitetu Crne Gore. Sigurna sam da se ni ubuduće nećemo umoriti radeći na projektu i osmišljavajući nove kulturne sadržaje, ne radi nas samih, nego radi novih generacija kojima to treba osvijestiti! – izjavila je ambasadorica projekta Sanja Putica.

Otvaranju izložbe nazočila su dvojica izaslanika, supokrovitelja projekta Predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić te Predsjednika Republike Hrvatske Nj.E. Veselko Grubišić.
-Važno je da se ovaj projekt u kontinuitetu odražava pod supokroviteljstvima dvaju Predsjednika bez obzira na političke opcije! – izjavio je Dejan Vukšić, savjetnik Predsjednika Milatovića za sigurnost i obranu, dok je Veleposlanik RH u Crnoj Gori Nj.E. Veselko Grubišić dodao:

-Ovaj projekt meni je jako važan. Tu sam od početka i svaki sam puta bio izaslanik Predsjednika. Izložba je fenomenalna. Nematerijalnu baštinu vidim kao dio imidža. Sve ove fotografije govore jako puno. Kada razmišljam o bokeljskom Hrvatu, vidim mornara, vidim kozmopolita, graditelja. Susjedi smo i uvijek nam je suradnja bolja nego bilo koji oblik konfrontacije. Ponosan sam na ovu izložbu te kontraste koji su na fotografijama!

Izložbu su posebno emotivno doživjeli članovi Bokeljske mornarice Kotor koji su i fotografirani za ovu izložbu na ovogodišnjim Tripundanskim svečanostima.

Fotografije koje su snimili fotografi Krsto Vulović i Filip Popović, među prvima su razgledali i potpredsjednik Općine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović te Generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević koja je tom prigodom rekla:

-Posebna čast mi je biti dio ovog projekta već 6 godina i drago mi je što nas ovaj projekt tako dugo okuplja. Ove godine je to izložba Bokeljske mornarice koja pokazuje i važnost Hrvata. Nadam se da će odazvati što veći broj ljudi jer je ovo za nas jedan poseban trenutak.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković je istakao kako Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore podrška projektu već šest godina, a ova je izložba dokaz zajedništva Bokelja i Hrvata.

Izložba ostaje otvorena u Staklenoj galeriji kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru do 28. lipnja 2024.

 

 

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist