Politika

“Ugovorom je riješena najdulja granica”

"Ugovorom je riješena najdulja granica"

Umjesto ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, na današnju Tematsku sjednicu na temu ratifikacije Ugovora S BIH-a, stigla je pomoćnica ministrice Andreja Metelko Zgombić.

– Ugovor je 1999. potpisan od strane predsjednika Tuđmana i Izetbegovića i od tada se privremeno primjenjuje. Ugovor o granici može stupiti na snagu ako ga potvrde Parlamenti dvije zemlje. No, on se privremeno primjenjuje. Jasan je ugovor i potvrđuje načela Badinterove komisije i kaže da je bivša republička granica postala međunarodna granica i dvije države imale su je precizno utvrditi i identificirati. U člancima se navodi da će se uzimati u obzir granica između dvije države, kao i katastar koji ukazuje na smjer protezanja granica, položaj naselja. Ugovor ima 86 karata koje su njegov dio. Nakon njegova potpisivanja trebala se izraditi detaljna bogata dokumentacija i to je bio razlog zašto nisu ni jedna ni druga država razmišljale ga ratificirati – naglasila je pomočnica dodavši kako se ta dokumentacija od 1999. do 2005. godine.

– Na izradi granične dokuementacije utvrđivala se crta, eksperti su izašli na 35 lokacija, na 25 lokacija izrađena je fina granična crta prilagođena potrebama ljudi i stanovništva. Ovdje nema riječi o zamjeni teritorija, jer se moglo napraviti korekcije jedino unutar 200 metara od granice – naglasila je  dodavši kako su se problemi pojavili kada je potpisan sporni Ugovor i kada je izašla prva knjiga četvorice autora.
– Komisija za granicu zaključila je da nema razloga za ponovnim otvaranjem pregovara s BIH-a, te se nastavilo s izradom dokuementacije i razmišljalo se ponovno 2005. o postupku ratifikacije. Vlada je umjesto toga odlučilo otvoriti dijalog s BIH-a diplomatskim putem. No tada je BIH uputila niz spornih točaka oko granice. 2010. održana je zajednićka komisija BIH-a i RH koja je razmotrila ugovor i zaključeno je da ugovor predstavlja instrument kojim je riješena najduža granica RH ali i BIH-a i zaključeno je da se mora učiniti sve da se on ratificira – zaključilam je Zgombić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist