Aktualno

Udruga ‘Zasadi stablo ne budi panj!’ kreće u akciju sadnje stabala diljem Hrvatske

Udruga Zasadi stablo, ne budi panj! pokrenula kampanju skupnog financiranja kako bi prikupila sredstva za sadnju voćaka u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Udruga Zasadi stablo, ne budi panj krajem studenoga će krenuti u novu akciju sadnje stabala diljem Hrvatske. U suradnji s volonterima u dvorištima dječjih vrtića i škola sadit će sadnice autohtonih sorti voćki.

Kako bi udruga prikupila sredstva za kupnju sadnog materijala te potrebnog alata i opreme, na platformi Croinvest pokrenula je kampanju skupnog financiranja.

Nadamo se da će nas građani, tvrtke i lokalne vlasti poduprijeti u namjeri da ozelenimo javne površine oko vrtića i škola. Voćke ćemo saditi diljem Hrvatske, a djelovanje želimo proširiti i na susjedne zemlje, kazala je Mateja-Anđelina Kramar, voditeljica udruge Zasadi stablo, ne budi panj, na predstavljanju kampanje u javnom voćnjaku u Varaždinu.

Kampanjom skupnog financiranja namjerava se prikupiti 1.500.000 kuna. Udruga Zasadi stablo, ne budi panj! s volonterima je u protekle tri godine u Hrvatskoj zasadila više od 200.000 stabala. Sada želi da se ta brojka udvostruči.

Udruga 'Zasadi stablo ne budi panj!' kreće u akciju sadnje stabala diljem Hrvatske

-U Varaždinu, na području Beli kipi, namjeravamo napraviti novi javni voćnjak temeljen na permakulturi. Želimo da to bude mjesto kamo će najmlađi dolaziti u društvu svojih roditelja te baka i djedova, ubirati plodove te osvješćivati vrijednost zdrave hrane. Takvi voćnjaci doprinose i zaštiti prirode od klimatskih promjena, istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Dražen Keresteny, predstavnik portala Pametni-gradovi.eu, rekao je da iza pametnih gradova ne stoji samo tehnologija. Naglasio je da betonizacija ne donosi ništa dobro za razliku od stabala i drugih biljaka.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist