Aktualno

UDRUGA HRVATSKI DOMOBRAN Željko Kulišić novi stari predsjednik

udruga domobran 2

Proteklog vikenda članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik održali su Izborni zbor u Dolini Neretve, u konobi ‘Neretvanska kuća’ u Kutima.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Republike Hrvatske izvan središta Udruge postala je redovita aktivnost domobrana koja je prerasla u tradiciju. Započelo se posjetom Mljetu i otočiću Svete Marije 2010. i 2012.. Druženje se nastavilo u tvrđavi Imperijal na Srđu 2013., zatim se 2014. godine skupština održala na utvrdama Sokol grada u Konavlima, pa na otočiću Supetar 2015., prošle godine pedesetak članova obišlo je Općinu Ravno-Zavala u RBiH.

Izaslanstva Udruge HD iz Dubrovnika, Lumbarde i Metkovića poklonilo se nevinim žrtvama komunističkog zločina polaganjem vijenaca kod Spomen Križa u mjestu Šiljegi za 11 članova obitelji Šiljeg, ubijenih nakon završetka II svjetskog rata. Nakon komemoracije domobrani su posjetili smo arheološki muzej Narona u Vidu.

Na Izbornom zboru domobrana predsjednik Željko Kulišić podnio je izvješće o radu za proteklo četverogodišnje razdoblje 2013.-2017., koje je podijelio u nekoliko cjelina.
Čitavo razdoblje obilježila su stratišta Jakljan i u Slano, pa iako djeluje sarkastično, domobrani se uistinu imaju s čime pohvaliti!

Naime, nakon 68 godina komunističke šutnje rasvijetljena je jedna velika misterija o nestalim hrvatskim i njemačkim vojnicima i civilima sa šireg dubrovačkog područja, koji su ubijani dugo nakon završetka II svjetskog rata. Veoma zahtjevan posao od istraživanja, iskapanja do izrade prepoznatljivih Spomen obilježja obavila je mala skupina domobrana, volontera, koji su na obje lokacije pronašli ostatke 214+4 žrtava.

Pa iako je neprijeporno utvrđeno počinjenje zločina članove udruge najviše smeta neučinkovitost hrvatskog pravosuđa, koje unatoč podignutim kaznenim prijavama kod ODO Dubrovnik, dosada nije podignuta optužnica protiv znanih nalogodavaca i izvršitelja.

Osnažujući odluku Sabora RH o obilježavanju Europskog spomendana na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima na dan 23. kolovoza već četvrtu godinu HD organizira ‘Elafitsko hodočašće domobrana’, gdje su uz gradske i županijske čelnike položeni vijenci i zapaljene svijeće pored Spomen Križa, za ukupno dosada ekshumirane 272 žrtve komunizma: na Daksi, mjesto strijeljanja 54-ero viđenijih Dubrovčana, a nastavili na Jakljan i Slano, i priređenu Sv. Misu zadušnicu u Luci Šipanskoj.

Prisjetili su se: žrtava iz Slanog, mjesta ubojstva četvero nevinih mještana, koje su počinili komunistički zlikovci, inače lokalni skojevci, prilikom tzv ‘oslobađanja’ Dubrovačkog primorja; Spomen obilježje na Jakljanu, za 214-ero hrvatskih i njemačkih zarobljenika i civila, ubijenih nakon završetka II svjetskog rata; čime je simbolički zaokružena Elafitska niska zločina, počinjenih tijekom prošlog stoljeća.

U proteklom razdoblju Udruga HD organizirala je brojna hodočašća žrtvama totalitarnog komunističkog režima, pribivala na mjestima genocidnog stradanja hrvatskog naroda, koji su ubijeni na Križnim putovima, počam od Bleiburga, Crnog Potoka kod Našica, Jazovke, Hude Jame, a u 2016. Godini milosrđa, dubrovački su hodočasnici prošli kroz Vrata milosrđa u sva tri proglašena nacionalna svetišta, u Krašiću 10. veljače, Karlovcu 13. svibnja i Mariji Bistrici 15. svibnja 2016.
Ove godine organizirano je hodočašće ‘Banovina-Slavonija 2017.’, hodočastilo se na Vranine-Vela Luka i Bultinu-Lumbarda, a predstavnici Udruge nazočili su na Misama zadušnicama i komemoracijama, polagali vijence i palili svijeće u prigodi obilježavanja svih obljetnica iz I i II Domovinskog rata na grobljima i stratištima: Orsula i Daksa, Srđ i Osojnik, Boninovo i Domobransko groblje, Jakljan i Slano, Vjetreni mlin, Trnova i Konavle (Gabrile, Čilipi i Bani), dok je izaslanstvo Udruge sudjelovalo za svih značajnih blagdana Grada, Županije i Republike Hrvatske.

Već tradicionalno početkom svake kalendarske godine u crkvi Svetog Vlaha se služi Sveta Misa zadušnica za domobrane od prvog spomena njenog imena do današnjih dana, uz nazočnost velikog broja članova i simpatizera Udruge.

Nakon toga prihvaćeno je Financijsko izvješće za proteklu 2016. i I-IX ove godine, uz napomenu kako domobrani svake godine dobivaju manji iznos sredstava za uredno prijavljene Programe prema Gradu Dubrovniku. Razlog tome je neprihvatljivo svrstavanje Udruge domobrana i podjelu sredstava s političkom strankom tzv anti fašista, koji zasigurno ne skrbe o žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, naprotiv oni i nadalje, kao da se ništa promijenilo nije, pohode i veličaju zločince nad hrvatskim narodom iz bivše tvorevine, titove jugoslavije.

Nakon toga pristupilo se izboru tijela upravljanja Udruge Hrvatski domobran za razdoblje 2017 – 2021. Za predsjednika Udruge ponovo je jednoglasno izabran Željko Kulišić. U Vijeće domobrana pored predsjednika izabrani su dopredsjednik gospar Miho Pulitika za tajnika gospar Nevenko Bilobrk, dok su članovi Vijeća gđa Zdenka Šljuka, i gospoda Nikola Market, Ivica Grbić, Božo Sentić, Niko Kralj i Rajko Šurković. U Nadzorni odbor izabrani su dr Boris Sokal za predsjednika, a Ante Trojić (Župa) i Vedrana Pešević Alić, za članove. U Mirovno Vijeće za predsjednika je izabran Tomislav Gvozdenica, a Mato Čikato i gđa Kate Legeny za članove.

Na kraju je novi/stari predsjednik zahvalio na povjerenju i zaželio svima Dan Nezavisnosti RH, kao i Dan ružičaste vrpce, koji se obilježava svake prve subote u listopadu.

Na kraju je usvojena Inicijativa domobrana prema Saboru RH.

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik izražava nezadovoljstvo i snažno potiče Inicijativu prema Hrvatskom Državnom Saboru sa zahtjevom da se umjesto trenutačnog državnog blagdana i neradnog Dana neovisnosti RH koji se obilježava svakog 8. listopada, vrati, od naroda općeprihvaćen državni blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj, Dan Državnost RH koji bi se slavio kao i ranije svakog 30. svibnja!

Naime, tog dana 1991. godine, Hrvatski Državni Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji. Dan neovisnosti obilježava se u Hrvatskoj tek od 2001. godine koji je uveden na inicijativu Ive Škrabala.

Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao jer je tadašnja vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se dotad slavio 30. svibnja, i još uvela Dan neovisnosti što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja od strane naroda.

Tekst i foto: Udruga ratnih veterana Hrvatske ‘Hrvatski domobran Dubrovnik’

Pročitajte još

Mladi nautičari u dubrovačkoj ACI marini dobili uvid u poslovne procese regionalnog nautičkog lidera

Dulist

Udruga Hrvatski domobran obilježila 79. godišnjicu Križnog puta i Bleiburga

Dulist

I TEREZA SE OPROSTILA Vječni moj Luko, nađi mir ‘tamo gore’ sa svojom neprežaljenom Anamarijom

Dulist