Aktualno

Udruga Hrvatski domobran osmu godinu zaredom održava Elafitsko hodočašće

Udruga Hrvatski domobran osmu godinu zaredom održava Elafitsko hodočašće

Već tradicionalno, osmu godinu zaredom, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira ‘Elafitsko hodočašće’, obilježavajući tako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima s posebnim naglaskom na komunistički, jedan od najkrvavijih režima 20. stoljeća.

U ponedjeljak 23. kolovoza otočka stratišta i Slano pohodit će predstavnici Grada i Županije, župan i gradonačelnik sa suradnicima te članovi organizatora hodočašća Hrvatski domobran Dubrovnik.

-Tada ćemo se prisjetiti 272 ekshumiranih žrtava komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na užem dubrovačkom području – navode iz udruge.

Inače, Elafitsko hodočašće je jedinstveni pothvat u svjetskim razmjerima, kako po načinu komemoriranja, jer brodočasti se morem, ali još više je to podsjetnik na način izvršenja zločina. Naime, pronađeni ostatci ekshumiranih bili su bez odjeće, svezanih ruku, a svi su likvidirani metkom u potiljak.

Istim povodom u subotu 21. kolovoza u mjestu Šiljegi pored Metkovića obavit će se komemoracija za jedanaest članova obitelji Šiljeg, umorenih za vrijeme i nakon II svjetskog rata. Posebnost zločina jest što su svih jedanaest mladića iz zaseoka Šiljegi, svi su istog roda i prezimena, ubijani u razdoblju 1944.-1946., u životnoj dobi od 17 do 27 godina. Svi do jednoga, žrtve totalitarnog režima-komunizma.

-Elafiti su otočki arhipelag koji se zapadno od dubrovačkih zidina isprepliću u predivnu bisernu nisku. Biserje započinje Daksom a završava Jakljanom, između kojih se nižu Kalamota, Lopud, Šipan. Pa ipak, sklad netaknute ljepote jadranskog okružja i prirode remete dva nenaseljena otoka, koja su od Drugog svjetskog ratu postala dva zabranjena otoka. Dva mrtva otoka, koja su tek nakon osamostaljenja RH dobila Spomen obilježja i opominju znatiželjnike i namjernike na svu surovost ne tako davne hrvatske prošlosti. Jakljan i Daksa! Daksa na početku, a Jakljan na kraju ogrlice, krvavi su otoci, koji taje Istinu o vremenima totalitarnog jugokomunističkog režima – ističu 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist