Aktualno

UDRUGA GLAS PODUZETNIKA VLADI Uvedite porezne olakšice na donacije

UDRUGA GLAS PODUZETNIKA VLADI Uvedite porezne olakšice na donacije

Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu financija u kojemu je zamolila da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije.

-Zamolili smo u ime svih onih koji doniraju u robi i novcu da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili smo da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a. Ističemo da mnogobrojni poduzetnici solidarno pomažu novčanim te drugim donacijama, iako se i sami nalaze u izuzetno teškoj situaciji – navode iz Udruge.

-Kao prvo, prema Zakonu o porezu na dobit, čl.7, porezno priznatim rashodom smatraju se darovanja u novcu koja su učinjena za humanitarne i druge opće-korisne svrhe ako njihov ukupan iznos ne prelazi 2% ukupnog prihoda poslovnog subjekta za proteklu godinu. Ako darovanja prelaze 2% ukupnog prihoda tada je taj iznos porezno nepriznati rashod. U tom slučaju za iznos donacije iznad 2% prihoda protekle godine povećava se porezna osnovica za porez na dobit. Iznimna su darovanja moguća i iznad spomenutih 2% kao porezno priznat trošak u slučaju ako je darovanje provedeno na temelju odluke nadležnog ministarstva. Ovim putem apeliramo i pozivamo Ministarstvo financija da donese navedenu odluku kako bi tvrtke što više sredstava preusmjerile u novčane donacije. Ako se radi o donaciji u naravi, tada porezni obveznici koji su u sustavu PDV-a na takvu donaciju moraju obračunati PDV, budući da se prema Zakonu o PDV-u davanje proizvoda, robe ili usluga bez naknade smatra oporezivom isporukom. Zamolili smo Vladu RH i Ministarstvo financija da oslobode donatore plaćanja PDV-a za donacije u naravi. Ovo tražimo zbog svih onih koji su pokazali solidarnost, koji nesebično pomažu i doniraju robu te novčana sredstva – navode u priopćenju.

-Ne samo da deseci tisuća ljudi pomažu radom i osobnim donacijama jer javne službe ne funkcioniraju i nemaju kapacitete, nego će država još od svega što tvrtke doniraju za stradale te obnovu uzeti 25% PDV-a? Smatramo da to nije pravedno – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Također, zamolili su Vladu RH da se donese odluka kojom bi se omogućila odgoda plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a za poduzetnike Sisačko-moslavačke županije. Mnogim poduzetnicima i obrtnicima uništeni su objekti, a rad je u potpunosti obustavljen. S obzirom i na gubitke prometa iz cijele ove godine zbog korona krize, poduzetnici se nalaze u jako teškoj situaciji.

Odgodom plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, poduzetnici će se moći puno brže oporaviti i usmjeriti sredstva u obnovu poslovnih objekata. Smatramo da je u ovim teškim trenutcima potrebno omogućiti poduzetnicima da se što brže oporave i da nastave s poslovanjem u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Ovom prilikom želimo istaknuti da smo u samo nekoliko sati od kada smo pokrenuli akciju “Poduzetnici za Sisačko-moslavačku županiju” prikupili gotovo milijun kuna donacija. Želimo se zahvaliti svima donatorima na velikodušnim donacijama i što nesebično pomažu ljudima u potrebi! Zahvalni smo što su građani prepoznali naš fond za pomoć jer mnogi od njih nemaju povjerenja u druge organizacije i institucije. – zaključuju.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad