Aktualno

DR. MARIJO BEKIĆ Razvoj neće biti moguć bez stabilnog zdravstvenog sustava

blank

Opća bolnica Dubrovnik je, možemo sada reći s ovog vremenskog odmaka na temelju dokumentiranih iskustava, bez imalo lažnog uljepšavanja, u potpunosti ispunila ulogu koju je pred nju društvo postavilo – pružanje zdravstvene pomoći na visokoj razini svim pacijentima koji su je zatražili, bez obzira na prisustvo COVID-19 pandemije – rekao je za DuList dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice u osvrtu na godinu za nama, koju je obilježila epidemija virusa COVID-19. Upravo je bolnica sa svojim osobljem bila i još uvijek jest na prvoj crti obrane od virusa koji je paralizirao cijeli svijet.
-Sam početak COVID-19 pandemije dočekali smo s dovoljnom količinom zaštitne opreme za ‘prvi udar’. Prva smo ustanova u RH koja je fizički i organizacijski podijeljena na COVID i NE-COVID dio. Pandemija je ubrzala i formiranje Laboratorija za molekularnu dijagnostiku, koji daje novu dimenziju našoj biokemijskoj djelatnosti – rekao je te dodao kako su posebne mjere vezane uz pandemiju u smislu organizacije posla uvele dodatni red i disciplinirale kako djelatnike ustanova, tako i pacijente te je ovaj način rada zapravo nešto što se priželjkuje i u budućem radu zdravstvenih ustanova. Svakako ne treba zaboraviti kako su u jeku epidemije, veledrogerije obustavile isporuku lijekova, što je ranjivom zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zadalo još jedan udarac.
-Uobičajeni manjak financijskih sredstava ostaje izazov i s ovim problemom će se bolnica morati nositi i u budućnosti. Osobito opasno i sramotno ponašanje veledrogerija je prijetilo, a po svemu sudeći će i u budućnosti biti ‘Damoklov mač’ u omogućivanju pružanja zdravstvenih usluga naše ustanove – smatra ravnatelj.

Ulaganja
Inače, napominje kako su zdravstvene usluge pacijentima unatoč svemu, pružane u najsuvremenijem Objedinjenom hitnom bolničkom prijem i dobrim dijelom novom opremom kako dijagnostičkom, tako i terapijskom.
-Uspješno teče realizacija projekta Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću u sklopu kojeg će tijekom 2021. godine u Bolnicu stići najsuvremenija dijagnostička i terapijska oprema. Također će i oftalmološki i dermatološki pacijenti biti liječeni u potpuno novim prostorima čija je izgradnja u tijeku. Stanovnici doline Neretve će dobiti dugo iščekivanu Dnevnu bolnicu u Metkoviću – istaknuo je dalje u osvrtu na rad bolnice u protekloj godini.
Unatoč prisustvu pandemije, dodaje, osim uobičajenih zaostataka na nekim odjelima u pružanju zdravstvenih usluga, a koji su isključivo posljedica kroničnog manjka kadrova, ne može se reći da su se liste čekanja u nedogled produžile.
-Nadoknade su većim dijelom u kratkom roku završene, što je rezultiralo i redovitim isplatama plaća djelatnicima, poštivanjem kolektivnog ugovora te nije bilo uskrata financijskog davanja djelatnicima vezanog uz COVID pandemiju. Potrebno je posebno istaknuti, da je OBDubrovnik tijekom 2020. godine bila i važan, ako ne i najveći poslodavac u našem Gradu i Županiji kad uvažimo činjenicu da je veliki broj naših sugrađana ostao bez svojih radnih mjesta vezanih uz turističku djelatnost. Ovi ljudi su upravo svoje novo radno mjesto našli u našoj ustanovi u poslovima koji godinama trpe ogroman manjak djelatnika (higijenski servis, kuhinja, praonica, pomoćne djelatnosti) i postali su dio naše zajednice – naglašava dr. Bekić.
-Iskreno vjerujem da će Bolnica u budućnosti, a na temelju pokazane razine organizacije rada i požrtvovnosti naših djelatnika tijekom COVID-a, postati nezaobilazan dio svakodnevnog života naše zajednice, bilo da je riječ o Gradu, Županiji ili Državi. Grad Dubrovnik je kroz donacije i planirane zajedničke projekte to i pokazao. S pravom očekujem potporu u daljnjem razvoju i održavanju postignute razine kvalitete rada naše ustanove. Nakon COVID-19 pandemije svima onima koji do sada nisu shvatili, treba biti jasno da društveni i ekonomski razvoj neće više biti moguć bez stabilnog zdravstvenog sustava te će se u Opću bolnicu Dubrovnik, kao stožernu ustanovu zdravstvenog sustava hrvatskog juga morati više ulagati bilo da je riječ o ljudskim ili materijalnim potencijalima – smatra Bekić. Na kraju ističe: ‘U ovim trenucima, moramo se sjetiti svih pacijenata i njihovih obitelji koji su izgubili borbu protiv bolesti zbog kojih su liječeni u našoj ustanovi, kako COVIDA-19, tako i svih ostalih koje smo pokušali, ali nismo uspjeli spasiti.’

blank

Pročitajte još

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard’s Pub

Andrea Falkoni Račić

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

Iva Dedo

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija