Aktualno

DR. MARIJO BEKIĆ Razvoj neće biti moguć bez stabilnog zdravstvenog sustava

DR. MARIJO BEKIĆ Razvoj neće biti moguć bez stabilnog zdravstvenog sustava

Opća bolnica Dubrovnik je, možemo sada reći s ovog vremenskog odmaka na temelju dokumentiranih iskustava, bez imalo lažnog uljepšavanja, u potpunosti ispunila ulogu koju je pred nju društvo postavilo – pružanje zdravstvene pomoći na visokoj razini svim pacijentima koji su je zatražili, bez obzira na prisustvo COVID-19 pandemije – rekao je za DuList dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice u osvrtu na godinu za nama, koju je obilježila epidemija virusa COVID-19. Upravo je bolnica sa svojim osobljem bila i još uvijek jest na prvoj crti obrane od virusa koji je paralizirao cijeli svijet.
-Sam početak COVID-19 pandemije dočekali smo s dovoljnom količinom zaštitne opreme za ‘prvi udar’. Prva smo ustanova u RH koja je fizički i organizacijski podijeljena na COVID i NE-COVID dio. Pandemija je ubrzala i formiranje Laboratorija za molekularnu dijagnostiku, koji daje novu dimenziju našoj biokemijskoj djelatnosti – rekao je te dodao kako su posebne mjere vezane uz pandemiju u smislu organizacije posla uvele dodatni red i disciplinirale kako djelatnike ustanova, tako i pacijente te je ovaj način rada zapravo nešto što se priželjkuje i u budućem radu zdravstvenih ustanova. Svakako ne treba zaboraviti kako su u jeku epidemije, veledrogerije obustavile isporuku lijekova, što je ranjivom zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zadalo još jedan udarac.
-Uobičajeni manjak financijskih sredstava ostaje izazov i s ovim problemom će se bolnica morati nositi i u budućnosti. Osobito opasno i sramotno ponašanje veledrogerija je prijetilo, a po svemu sudeći će i u budućnosti biti ‘Damoklov mač’ u omogućivanju pružanja zdravstvenih usluga naše ustanove – smatra ravnatelj.

Ulaganja
Inače, napominje kako su zdravstvene usluge pacijentima unatoč svemu, pružane u najsuvremenijem Objedinjenom hitnom bolničkom prijem i dobrim dijelom novom opremom kako dijagnostičkom, tako i terapijskom.
-Uspješno teče realizacija projekta Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću u sklopu kojeg će tijekom 2021. godine u Bolnicu stići najsuvremenija dijagnostička i terapijska oprema. Također će i oftalmološki i dermatološki pacijenti biti liječeni u potpuno novim prostorima čija je izgradnja u tijeku. Stanovnici doline Neretve će dobiti dugo iščekivanu Dnevnu bolnicu u Metkoviću – istaknuo je dalje u osvrtu na rad bolnice u protekloj godini.
Unatoč prisustvu pandemije, dodaje, osim uobičajenih zaostataka na nekim odjelima u pružanju zdravstvenih usluga, a koji su isključivo posljedica kroničnog manjka kadrova, ne može se reći da su se liste čekanja u nedogled produžile.
-Nadoknade su većim dijelom u kratkom roku završene, što je rezultiralo i redovitim isplatama plaća djelatnicima, poštivanjem kolektivnog ugovora te nije bilo uskrata financijskog davanja djelatnicima vezanog uz COVID pandemiju. Potrebno je posebno istaknuti, da je OBDubrovnik tijekom 2020. godine bila i važan, ako ne i najveći poslodavac u našem Gradu i Županiji kad uvažimo činjenicu da je veliki broj naših sugrađana ostao bez svojih radnih mjesta vezanih uz turističku djelatnost. Ovi ljudi su upravo svoje novo radno mjesto našli u našoj ustanovi u poslovima koji godinama trpe ogroman manjak djelatnika (higijenski servis, kuhinja, praonica, pomoćne djelatnosti) i postali su dio naše zajednice – naglašava dr. Bekić.
-Iskreno vjerujem da će Bolnica u budućnosti, a na temelju pokazane razine organizacije rada i požrtvovnosti naših djelatnika tijekom COVID-a, postati nezaobilazan dio svakodnevnog života naše zajednice, bilo da je riječ o Gradu, Županiji ili Državi. Grad Dubrovnik je kroz donacije i planirane zajedničke projekte to i pokazao. S pravom očekujem potporu u daljnjem razvoju i održavanju postignute razine kvalitete rada naše ustanove. Nakon COVID-19 pandemije svima onima koji do sada nisu shvatili, treba biti jasno da društveni i ekonomski razvoj neće više biti moguć bez stabilnog zdravstvenog sustava te će se u Opću bolnicu Dubrovnik, kao stožernu ustanovu zdravstvenog sustava hrvatskog juga morati više ulagati bilo da je riječ o ljudskim ili materijalnim potencijalima – smatra Bekić. Na kraju ističe: ‘U ovim trenucima, moramo se sjetiti svih pacijenata i njihovih obitelji koji su izgubili borbu protiv bolesti zbog kojih su liječeni u našoj ustanovi, kako COVIDA-19, tako i svih ostalih koje smo pokušali, ali nismo uspjeli spasiti.’

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist