Aktualno

Udruga Daksa održala godišnju skupštinu

Udruga Daksa održala godišnju skupštinu

U samostanu Male braće u četvrtak je održana redovna godišnja skupština Udruge za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi – 'Daksa 1944./45.'

Predsjednik udruge Mato Račević u izvještaju o radu u proteklih godinu dana kao najveći problem istaknuo je nedostatak financijskih sredstava, zbog kojeg je obavljena tek jedna dvodnevna ekshumacija na krajnjem sjeverozapadnom dijelu otoka Dakse.

– Dvaput smo tražili pomoć od Ministarstva branitelja, međutim pukovnik Ivan Grujić nije nam se udostoji odgovoriti. Kad su izvršena iskapanja na Jakljanu u ožujku ove godine, pismeno smo od njega tražili georadar, s kojim bismo lakše locirali mjesta i time smanjili troškove. Dobili smo pred tri dana odgovor od Uprave za zatočene i nestale, u kojem stoji da smo uvršteni u njihov plan te da im pošaljemo dokumentaciju. Osobno mislim da je to 'obećanje ludom radovanje' – kazao je Račević, dodavši kako je udruga od svog osnutka morala sama iznalaziti sredstva od brojnih donatora.

– Moram podsjetiti da i 1994. godine za postavljanje spomen-obilježja nismo dobili nikakvu financijsku pomoć, kao ni za ekshumaciju 2010. godine. U nažalost brojka od 54 žrtve na Daksi nije konačna – dodao je Račević.

Podsjetio je i na staru ideju o otkupu dijela otoka i osnivanju memorijalnog centra, ne samo za žrtve Dakse, već i s drugih stratišta, međutim od 1994. godine kad je tu ideju prvi put iznio bivši župan Jure Burić do danas se ništa nije poduzelo. Također, pohvalio je inicijativu dubrovačke Privatne gimnazije koja je u svoj školski kurikulum uvela i temu žrtava s Dakse, a najavljeno je da će i osam učenika sudjelovati na komemoraciju u petak, 25. listopada.

Skupštini je na razmatranje predložen i prijedlog o pokretanju građanske parnice. Članovi skupštine složili su se da bi u tu svrhu vrijedilo konzultirati pravne stručnjake, jer kaznena prijava koju je udruga podnijela pred nekoliko godina nije donijela nikakve rezultate.

– Svi dokazi su na našoj strani, a već sedam godina, otkad smo podnijeli kaznenu prijavu, sve se gura pod tapit. Dokazano je da su na daksi ubijeni isključivo civili, dokazan je i način smaknuća metkom u potiljak. Dokazano je da su žrtve smaknute bez suda i prava na obranu, jer je njihova najveća greška bio onaj plakat u kojem su nabrojali sve pogubljene. Na kraju imamo i to pismo Ante Jurjevića Baje, koji izričito priznaje smaknuća izjavom 'dosada smo ih ubili oko 60' – kazao je Račević.

Na redovnoj godišnjoj skupštini sudjelovala su 32 člana udruge. U petak ujutro u 9.30 s mula u gruškoj luci kreće brod za Daksu, gdje će biti održana komemoracija za stradale žrtve.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist