Zanimljivosti

UČINITE VIKEND ĐIR Evo koje su prednosti šetanja šumom

UČINITE VIKEND ĐIR Evo koje su prednosti šetanja šumom

Kroz jesen polako usporavamo i pripremamo se za zimu. Nastojimo se odmorili, sačuvati energiju i održati psihofizičku ravnotežu.

Druženje s prirodom, osjećaj mira i zagasite boje koje odmaraju, pomoći će vam da se opustite i riješite negativne energije, a istovremeno ispunite pozitivnom. Jesen potiče kreativnost. Nijanse plodova jeseni mogu pomoći kao terapija za bolje zdravlje, ali i poboljšati kreativne sposobnosti. Plodovi jeseni bogati su zdravim sastojcima. Prava su riznica vitamina i minerala, tako da s njima možete poboljšati i zdravlje. Jesenski dani idealni su za zastati i podvući crtu, analizirati razdoblje iza nas i spremno krenuti u ono što je pred nama.

Terapeutsko djelovanje boravka u prirodi
Sam boravak na otvorenom dovoljan je kako bi se lakše suočili sa stresom i poboljšali fizičko i mentalno zdravlje. Usredotočite li se na vlastito tijelo, na vlastite pokrete, promjenu brzine disanja ili na osjećaj hladnoće – sve to će na vas djelovati inspirativno, a nakon povratka iz jesenske šetnje sigurno ćete i bolje spavati. Za vrijeme šetnje topit će se i kilogrami. Kako su pokazala znanstvena istraživanja, tijekom jednosatne šetnje tijelo može sagorjeti i do 300 kalorija.

Šetnja prirodom izliječit će loše raspoloženje. Jesenske biljke oko vas neutralizirat će sve druge nepovoljne utjecaje koji vas okružuju i sputavaju, što je preduvjet za dobro raspoloženje, ispravno odlučivanje i rješavanje problema.

Do takvog zaključka došla je grupa znanstvenika koja je provela nekoliko eksperimenata. Analizirali su odnos energije i raspoloženja ovisno o boravku u različitom okruženju. Htjeli su utvrditi povećava li se životna energija u kontaktu s prirodom.

Istraživanjem je dokazano kako su oni koji su boravili u prirodi imali više životne energije. 20 minuta boravka u prirodi bilo je bilo dovoljno da se napune pozitivnom energijom i oraspolože.
Šetnja od samo 20-ak minuta osigurat će dnevnu potrebu sunčeve svjetlosti, svježeg zraka, poboljšati biološki ritam sna, regulirati ritam disanja, normalizirati tlak, regulirati rada srca te poboljšati cirkulaciju. Vitamin D iz sunčevih zraka doprinijet će jačanju kostiju i zuba, a to ima posebno dobar učinak za razvoj djece.

Više pročitajte na portalu Alternativa za Vas.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist