Grad

UČIMO S VODOVODOM Gdje je ‘Peršenova ulica’?

France Prešeren

Već je uvriježeno mišljenje u javnosti kako je jedna od ključnih uloga medija da po pravilu struke društvo informiraju pošteno, uravnoteženo, točno, istinito i nepristrano.

Postoji i ona druga, možda danas prevladavajuća uloga medija da zabavljaju. Međutim, jednako bitna je i treća uloga medija, u obrazovanju. E pa priliku za obrazovanje iskoristit ćemo i u ovom kratkom napisu. Ali ne bez razloga.

Kao i nekoliko puta dosad, na reakciju su nas potakli odgovorni iz gradskog poduzeća Vodovod Dubrovnik. Da budemo točniji, dvije obavijesti o zatvaranju vode zbog interventnih radova 4. i 5. veljače. Ne, ovaj put nisu javnost obavijestili nekoliko sati nakon zatvaranja špine. Barem koliko znamo, pritužbi na to nije bilo.

Međutim, ono što jest bilo pogrešno je ime ulice u kojoj se radovi izvode, a koje je glasnogovornica Vodovoda Ivana Vegar u dvije obavijesti krivo navela kao ‘ulica Franca Peršena’.

Podsjetimo, France Prešeren (1800.-1849.) najveći je slovenski pjesnik. Njegov je pjesnički doprinos obilježio ‘Sonetni vijenac’, posvećen Juliji Primicovoj, a njegova pjesma ‘Zdravljica’, napisana 1844. godine, današnja je državna himna Republike Slovenije. Bio je prvi Slovenac koji je kvalitetom pisanja bio uz bok njegovim europskim suvremenicima.

Prešeren je Slovencima posebno važan jer je obogatio slovensku književnost, stvorio pjesnički jezik te postavio temelje jezika slovenske književnosti i uključio slovensku književnost u europsku. Dubrovčani su ga pak počastili imenom ulice.

Nadamo se na kraju da odgovorni u Vodovodu više neće imati razloga krivo napisati ime poznatog pjesnika, te da su stanovnici ulice Franca Prešerna, koja u Gružu spaja Ulicu od Gaja i Ulicu Andrije Hebranga, na kraju ipak sretno dočekali kraj radova u njihovoj ulici. Ipak je to najvažnije.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist