AktualnoUrednički izbor

UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!

UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!

Na ideju o radionici smo dobrim dijelom došli s učenicima 2. d razreda – elektroinstalateri. Razmišljali smo na koji način se može poboljšati teo­retski dio koji se uči. Zaključili smo da nemaju dovoljno prakse s uređajima na kojima oni ne rade na praktičnoj nastavi izvan škole – priča za DuList profesor elektrotehničkih predmeta pri Obrtničko-tehničkoj školi Marko Radojičić koji je sa svojim učenicima prije kojih mjesec dana pokrenuo ser­vis ‘Munja’. U njemu na volonterskoj razini nude uslugu popravka elektro­ničkih uređaja i malih kućanskih apa­rata našim sugrađanima istovremeno pomažući te stječući nova iskustva s područja njihovog budućeg zanimanja. Ova hvalevrijedna ideja u kratko vri­jeme izazvala je značajan interes na društvenim mrežama gdje smo se i mi susreli s njihovom Facebook stranicom te ih odlučili priupitati kako za sada teče njihov mladi posao.
Torne, mikseri, zvučnici
— Kao obrtnička škola možemo obav­ljati djelatnosti, registrirani smo kao zadruga te ih možemo naplaćivati. Međutim, ideja ovog projekta nije financijska isplativost već steći prak­tično znanje. Ovo što mi radimo, kako učenicima, tako i meni je nešto novo. Nisam profesor koji će popravljati bušilice, ali imam želju s njima takve stvari probati. Mislim da se tako znanje puno bolje može usvojiti. Povratne informacije su vrlo pozitivne. Još uvi­jek nismo naše usluge dovoljno razgla­sili, ali nadamo se da će i na ovaj način vaši čitatelji doznati kako se u Obrt­ničko-tehničkoj školi mogu obratiti za popravak jednostavnih elektroničkih uređaja – iznosi Radojičić i dodaje kako su na njihovu adresu u Ulici Iva Vojno­vića uglavnom stizale torne, mikseri, zvučnici te nedavno i televizija za koju kaže da će biti prvi izazov popraviti. ­

UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!
Profesor Marko Radojičić

— Sve savladavamo uz samouk pri­stup. Kako dođe koji uređaj, tako se učimo, naravno uz nastavničku super­viziju kako se ne bi pokvarilo više od onoga što jest. Trudimo se kvarove otkloniti. Ispitivanja počinju na isti način. Provjeravamo jesu li kablovi oštećeni pa zatim prekidač koji struju pušta u uređaj. Većina uređaja s kojima smo se do sada susretali imaju elektro­motore čije shvaćanje rada je ujedno i osnova našeg smjera. Tim razumijeva­njem možemo ustvrditi je li problem do njega ili ne – objašnjava naš sugovornik. Na raspolaganju za ispitivanje imaju nekolicinu ‘alata’ koji su u školu pristi­gli zahvaljujući donaciji. Postavljene su tako ispitne konzole koje daju napaja­nje. Uz pomoć njih puštaju željene signale i pobuđuju određenu situaciju u uređajima.
— Izlazne kanale mjerimo putem multimetara i osciloskopa koji se kori­sti za provjeru signala kod fine elek­tronike kao npr. kompjutora ili tele­vizije – tumači. Na ovaj način nastoje se uhvatiti u koštac s problematikom s kojom se sve češće susrećemo na glo­balnoj razini, a to je radije odlučivanje na kupovinu novog uređaja, nego li nje­gov popravak. Tome je tako, kaže, jer nerijetko se oni nemaju gdje odnijeti kako bi se napravila dijagnostika pa je jednostavnije i prihvatljivije napraviti ono prvo. Zbog navedenog stvara se izazov deponiranja takve tehnike pa se u razvijenim zemljama upravo potiče ono što Radojičić i pokušava napraviti sa svojim učenicima – potaknuti želju za popravcima koji bi opet bili konku­retni naspram kupovine. Kroz njegov razred, a riječ je o elektromehaničarima i elektroinstalaterima, ih dnevno prođe desetak.
UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!
Unosna struka
— Mali su razredi, recimo danas imam samo 2. d i deset ih je po smjeru. Dogo­dine nam je odobreno otvaranje drugog razreda elektrosmjera. Imat ćemo kapa­citete pa se nadamo da će odaziv biti dobar. Koristim ovu priliku da pozo­vem sve koji imaju za to interes da nam se pridruže. Zvanja elektroinstalatera i elektromehaničara nakon tri godine škole imaju mogućnost pojedinačnog nastavka obrazovanja, no ideja nam je da oni ostanu u struci te da kroz Hrvat­sku obrtničku komoru polažu majstor­ske ispite kako bi se samostalno bavili s ovim poslom. Dijelim razmišljanje da je na tržištu takvih zanimanja sve manje. Smatram da imaju jako dobru struku s kojom bi ako usvoje znanje mogli raditi stvari koje su s jedne strane unosne, a s druge ispunjajuće – poručuje profesor Marko Radojičić.
A svoju budućnost u ovoj struci sva­kako vidi 16-godišnji Dubrovčanin Andrija Tolj, polaznik 2. d razreda, koji se dijelom za ovo zanimanje odlučio na poticaj oca koji je također elektri­čar. Kako nam priča, već od osmog razreda osnovne škole znao je da želi krenuti ovim putem. ‘Motiviralo me je što mogu napraviti stvari vlastitim rukama’, objašnjava. Nada se nastaviti očevim stopama, no ističe kako ga i druga zanimanja privlače poput onih servisera klime i keramičara. Upravo, ovo posljednje, nažalost, izumire te za njega ne postoji smjer unutar dubro­vačke Obrtničko-tehničke škole. Pla­nira stoga učiti od starijih i iskusnijih kolega, a u međuvremenu znanje stječe ovdje. Osobito ga zanima provođenje instalacija, odakle dolazi struja te zašto se upotrebljava koji kabel.

UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!
Andrija Tolj

Ljubav prema ovome u Dubrovnik je privukla i njegovog školskog kolegu iz Metkovića Josipa Šutala. ‘Najzanimljiviji mi je sat profesora Marka Radojičića jer se bavimo s aparatima koje samostalno mogu popraviti i tako nekome napraviti uslugu’, tumači. Za sada mu je kroz priču i savjetovanje sve išlo od ruke. Tvrdi kako upravo najviše uče prilikom praktične nastave. Kad su izvan škole – četvrtkom i petkom, pomažu zaposle­nicima Vodovoda Dubrovnik, s njima izlaze na teren i otklanjaju svakodnevne kvarove. Nakon završene treće godine, priča naš mladi sugovornik, namjerava upisati i četvrtu te položiti majstorski ispit, a kad stekne dovoljno znanja, cilj mu je, slično Andriji, pokrenuti vlastiti posao. Mi im do tada želimo pregršt pro­duktivnog vremena provedenog u klu­pama i, naravno, popravljenih uređaja. Naprijed, Munje!

UČENIČKI SERVIS BESPLATNO POPRAVLJA UREĐAJE Pokvarila vam se televizija? Zovite ‘Munje’!
Josip Šutalo

Naslovna fotografija: Profesor Marko Radojičić i učenici 2. d razreda Roko Matičević, Mateo Martić, Ante Balić, Domagoj Cvjetanović, Antun Beatović, Josip Šutalo te Andrija Tolj

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 2. lipnja 2021.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović