Kultura

U Zavičajnom muzeju Konavala virtualno otvorena izložba ‘Svjetlo mratinjih noći’

Izložba se sastoji od poprsnica i orukavlja te nešto malo uporabnih predmeta koji su isključivo dio etnografske zbirke Muzeja i galerija Konavala. Ovo su originalni predmeti koje su Konavoke 18. i 19. stoljeća vezle za odijevanje i crkveno ruho. Brojimo tristotinjak primjeraka koji prezentiraju razvojnu povijest konavoskog veza, a koji uživa hrvatsku zaštitu nematerijalnog kulturnog dobra – rekla je u četvrtak prilikom virtualnog otvorenja izložbe ‘Svjetlo mratinjih noći’ u Zavičajnom muzeju Konavala ravnateljica Antonia Rusković Radonić.

Izložba ostaje otvorena do lipnja 2021. te je zainteresirani mogu razgledati pod epidemiološkim mjerama unutar radnog vremena koje će biti objavljeno na Internet stranicama MIGK te na videu dolje. Dio predmeta, kako je objasnila Rusković Radonić, ostat će u stalnom postavu kuće dok će se preostali djelovi pospremiti na sigurno zbog njihove osjetljivosti na svjetlo. Naime, zanimljivo je da je čitava izložba predstavljena u mraku pa će posjetitelji dobiti male baterijske lampe za njeno razgledanje.

Nakon otvorenja upriličena je prezentacija PART-HER projekta, a koji se provodi u Konavlima. Riječ je o projektu sufinanciranom iz sredstava Europske unije u okviru programa ‘Europa za građane’. Cilj projekta PART-HER jest preoblikovati valorizaciju kulturne baštine kaoproces koji se kreće odozdo prema gore, dakle od građana. Općina Konavle ovime poziva sve građane da se uključe u projekt i svojim sudjelovanjem doprinesu prikupljanju podataka o tome što se smatrakulturnom baštinom Konavala.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija