Kultura

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je međunarodnog priznanja Plautilla za rad o klapskom pjevanju

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je međunarodnog priznanja Plautilla za rad o klapskom pjevanju

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je Međunarodnog kulturnog turističkog priznanja Plautilla i srebrne plakete za svoj rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’ kojeg je pripremio u koautorstvu s izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović.

Naime, Šerić inače student diplomskog studija Poslovna ekonomija pri Sveučilištu u Dubrovniku, sudjelovao je na 6. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji se tradicionalno već šestu godinu održava u Solinu te je temeljem ocjena pisanih radova od strane recenzenata te ocjena usmene prezentacije ovjenčan ovom prestižnom nagradom.

Kako je objašnjeno na stranici Sveučilišta poseban doprinos u njegovom radu sadržan je u stavljanju klapske pjesme u kontekst prostora i vremena, suprotstavljanju izvornosti i komercijalizacije koja bi, kako navode, mogla utjecati na ‘gubitak velikog dijela spontane kreativnosti na kojoj se temeljio njezin smisao, poticanjem stvaranja novog sustava mjerila i vrijednosti’. Rad će biti objavljen u elektroničkoj formi zbornika radova kongresa 6th International Historic Cities Congress Solin 2020.

S ciljem poticanja susreta i dijeljenja iskustava vezano uz očuvanje, prevenciju i interpretaciju baštine povijesnih gradova u zemlji i inozemstvu ovaj kongres je prvi takav projekt u Hrvatskoj pod geslom ‘Meet, Share & Build’, a spojem znanosti i struke, okupio je ovogodišnje predavače iz Odjela za turizam Komiteta za turizam Sankt Petersburga (Rusija), Gradskog instituta za očuvanje spomenika Bratislave (Slovačka), Bruggea (Belgija), Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, Arheološke zbirke Burnum (Nacionalni park Krka), Centra za odgovorni turizam Karlovac, Općine Ston, Muzeja grada Iloka, Istarske razvojne agencije te Splitsko-dalmatinske županije.

Organizator kongresa je Turistička zajednica grada Solina uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Javne ustanove u kulturi Zvonimir, Turističke zajednice grada Splita, Muzeja grada Splita, Arheološkog muzeja u Splitu te Općine Klis.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist