Kultura

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je međunarodnog priznanja Plautilla za rad o klapskom pjevanju

Dubrovčanin Luka Šerić dobitnik je Međunarodnog kulturnog turističkog priznanja Plautilla i srebrne plakete za svoj rad ‘Klapsko pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja’ kojeg je pripremio u koautorstvu s izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović.

Naime, Šerić inače student diplomskog studija Poslovna ekonomija pri Sveučilištu u Dubrovniku, sudjelovao je na 6. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji se tradicionalno već šestu godinu održava u Solinu te je temeljem ocjena pisanih radova od strane recenzenata te ocjena usmene prezentacije ovjenčan ovom prestižnom nagradom.

Kako je objašnjeno na stranici Sveučilišta poseban doprinos u njegovom radu sadržan je u stavljanju klapske pjesme u kontekst prostora i vremena, suprotstavljanju izvornosti i komercijalizacije koja bi, kako navode, mogla utjecati na ‘gubitak velikog dijela spontane kreativnosti na kojoj se temeljio njezin smisao, poticanjem stvaranja novog sustava mjerila i vrijednosti’. Rad će biti objavljen u elektroničkoj formi zbornika radova kongresa 6th International Historic Cities Congress Solin 2020.

S ciljem poticanja susreta i dijeljenja iskustava vezano uz očuvanje, prevenciju i interpretaciju baštine povijesnih gradova u zemlji i inozemstvu ovaj kongres je prvi takav projekt u Hrvatskoj pod geslom ‘Meet, Share & Build’, a spojem znanosti i struke, okupio je ovogodišnje predavače iz Odjela za turizam Komiteta za turizam Sankt Petersburga (Rusija), Gradskog instituta za očuvanje spomenika Bratislave (Slovačka), Bruggea (Belgija), Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, Arheološke zbirke Burnum (Nacionalni park Krka), Centra za odgovorni turizam Karlovac, Općine Ston, Muzeja grada Iloka, Istarske razvojne agencije te Splitsko-dalmatinske županije.

Organizator kongresa je Turistička zajednica grada Solina uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Javne ustanove u kulturi Zvonimir, Turističke zajednice grada Splita, Muzeja grada Splita, Arheološkog muzeja u Splitu te Općine Klis.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija