Aktualno

U Uvali Lapad ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svijetu

U Uvali Lapad ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svijetu

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, napuhača, ulovljena je u utorak u Uvali Lapad kod Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Davor Lučić, ispred dubrovačkog Instituta za more i priobalje.
Riječ je o ribi čije meso sadrži tetrodotoksin, neurotoksin koji je i tisuću puta snažniji od cijanida i njezina konzumacija završava paralizom i smrću.
Kako je istaknuo Lučić, ovo je drugi prijavljeni ulovljeni primjerak ove godine, a iako ne postoje istraživanja koja bi pokazala je li se njezina populacija širi u Jadranu, na predjelu istočnog Mediterana postala je među dominantnijim vrstama
”Ona je u nekoj ekspanziji, dojave kod nisu česte, ali u istočnom Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama”, istaknuo je Lučić te dodao kako indikacije idu prema tome da je sve češća iako se ne može sa sigurnošću ustvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju u Jadranskom moru.
”To je vrsta koja obitava u Indijskom oceanu, a kod nas dolazi kroz Sueski kanal zbog klimatskih promjena i povećanja temperature mora”, rekao je ovaj stručnjak te dodao kako se preporučuje rukovati s njome u rukavicama.
”Nemojte je uzimati golim rukama, manipulirajte s njome u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez sa svakom vrstom koju ne poznaju, a ni slučajno se ne smije konzumirati”, rekao je Lučić.

FOTO: Ilustracija

Pročitajte još

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist