Aktualno

U tijeku javna rasprava o gradskom PPU

ppu4377

U Gradskoj vijećnici od 17 sati u tijeku je ponovljena javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika.

– Izmjene smo završili u ožujku i mogli smo uputiti na Gradsko vijeće, ali smo se odlučili da to nije dobro, već je bolje da ponovimo javnu raspravu, a da novi gradski vijećnici na početku mandata dobiju nove planove. Za PPU smo dobili 99 posto suglasnosti, osim Ministarstva i Zavoda za planiranje. Ovo je nešto što će se opet naći pred tim tijelima – kazao je uvodno gradonačelnik Andro Vlahušić, dodavši kako u ovom slučaju promjene mogu biti 'minimalne'.

– Svi prijedlozi koji su ranije usvojeni, Grad ih neće mijenjati. A oni koji su odbijeni jako teško će biti usvojeni – dodao je gradonačelnik.

Dr. sc. Zrinka Rudež u ime izrađivača plana, tvrtke IGH, podsjetila je na povijest PPU-a Grada Dubrovnika od 2005. godine. Napomenula je kako je na snagu 2007. godine stupio novi Zakon o gradnji, pa je Grad Dubrovnik, kako bi uskladio planove, krenuo s izmjenama i dopunama. Spomenula je i promjene Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, čije izmjene su također jedan od razloga za promjene u gradskom PPU.
– Vrijedi ipak reći kako PPU više služi za uklanjanje raznih nedostataka, nego kao zamisao budućnosti prostornog uređenja Grada Dubrovnika – kazala je Rudež.

– Pokušali smo udovoljiti zahtjevima građana za gradnjom ili adaptacijom te širenja građevinskih područja. Zato smo napravili razliku između građevnih područja u zaštićenom obalnom području ili ne. Gornja sela u Primorju se ne nalaze u ZOP-u, pa smo, gdje god smo mogli, u velikom broju slučajeva pozitivno riješili zahtjeve. Za mjesta donjeg Primorja to nije bio slučaj – kazala je Rudež.
– Više od 90 posto zahtjeva bio je spekulativne naravi, a ne za rješavanje egzistenacijalnog pitanja. Građane je zanimalo po kojoj vrijednosti mogu prodati svoje zemljište – izjavila je između ostalog Rudež.
Slijedi javna rasprava.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist