Kultura

‘U SVJETLU VEDRINE’ Izložba u spomen na Marusju Brautović

'U SVJETLU VEDRINE' Izložba u spomen na Marusju Brautović

Izložba akvarela ‘U svjetlu vedrine’ nedavno preminule dubrovačke slikarice Marusje Brautović otvorila se u ponedjeljak navečer u Galeriji Flora, kolijevci dubrovačkog likovnog amaterizma u najboljem smislu riječi, jer ‘amare’ znači voljeti, kako je na otvaranju i u katalogu izložbe istaknuo Ivan Viđen. 

Netom prije smrti Marusja Brautović dogovarala je izložbu s dubrovačkim HDLU-om izložbu, te su tako u Florinom domu predstavljeni akvareli iz posljednjih dvadesetak godina rada.

O njenim radovima možda je najbolje rečeno u riječima Tonke Jović – Popadić, koja je kazala kako ‘uspjeti uhvatiti tolio atmosfere, toliko stvarnosti i privida može samo netko kome su stvari jasne, a tko je istovremeno i sanjar’.
Marusja Brautović iznanadno nas je napustila u rujnu u 78. godini života. Vrsna likovna umjetnica – koloristica, jedna od osnivačica ULIPUDA i ULADA, pjesnikinja i keramičarka, zaljubljenica u motive svog primorskog zavičaja, kojeg je kroz svoje stvaralaštvo od rane mladosti, družeći se sa kćerima velikog Vlaha Bukovca i pohađajući tečajeve slikarstva kod Koste Strajnića i Milovana Stanića, promovirala čitav život kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, Marusja je intenzivno slikala i izlagala više od pola stoljeća. Iako se njena svakodnevica odvijala između Dubrovnika i rodnog joj Cavtata, upravo Cavtat je bio i ostao mjesto i izvorište njene inspiracije i umjetničkog nadahnuća…

‘Želja mi je da na trenutak zaustavim vrijeme, bacim na papir svu tu ljepotu da ne propadne, da se ne izgubi, da traje i traje…’ – Marusja Brautović

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist