Aktualno

U SUBOTU Stručno predavanje povodom obljetnice rođenja Miha Pracata

Povodom obljetnice rođenja Miha Pracata, dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, održat će predavanje u subotu, 10. prosinca 2022. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.
Pred petnaest godina, točnije 2007. godine obilježena je 400-godišnjica smrti Miha Pracata (rođen oko 1528. godine na Lopudu – umro u Dubrovniku 20. VII. 1607.), najvećeg dubrovačkog dobrotvora u povijesti Dubrovnika, čijom se zakladom sve do II. svjetskog rata potpomagala udaja dubrovačkih pučanki. Također i ove godine prisjećamo se jedne od najznačajnijih osobnosti dubrovačke i hrvatske povijesti pomorstva. Bio je to čovjek renesansnog Dubrovnika, čiji najveći spomenici nisu bili palače i umjetnine, već nematerijalno bogatstvo promišljenih zaklada, a veličina se izražavala u karitativnom i humanitarnom potpomaganju — stvaranja osnova suvremenog društva socijalne osjetljivosti za bližnjeg i potrebne.
Pracatovo mjesto posebno je važno u organizaciji trgovačko–bankarskog poslovanja. Trgujući tkaninama, žitom, uljem, vunom, kožom i kolonijalnom robom, održavao je veze s Turskom i sa zapadnom Europom i s talijanskim gradovima. S druge strane, svoj kapital ulagao je u različite trgovačko–bankarske kompanije u inozemstvu, u prvom redu u Genovi, Rimu i Napulju. Imovina koju je Pracat ostavio Republici bila je znatna. Dio svog golemog bogatstva oporučno je ostavio u različite humanitarne svrhe (za bolnice i bratovštine za pomaganje siromaha), u prvom redu kao fond iz kojeg će se isplaćivati otkupnine za one građane Dubrovačke Republike koji padnu u piratsko zarobljeništvo. Miho Pracat je postao simbol idealnog dubrovačkog građana, odanog i vjernog domovini, koji sva svoja zemaljska dobra ostavlja zajednici za njezin društveni boljitak.
Izvor: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

NAPETO PROGLAŠENJE Petar Šegedin nije superfinalist Superstara

Dulist

[FOTO] Adventska atmosfera na Stradunu uz Četiri tenora

Dulist

‘NEBESA ODOZGOR ROSITE’ Adventski koncert zborova Dubrovačke biskupije

Dulist