Kultura

U SPONZI Otvorena izložba ‘Nikad viđeno’ velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna

U SPONZI Otvorena izložba 'Nikad viđeno' velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna

Izložba ‘Nikad viđeno’, velikana dubrovačkog slikarstva Josipa Pina Trostmanna otvorena je u nedjelju u Atriju palače Sponza točno u 21 sat. Za organizaciju i postav zaslužan je Andrija Seifried, priznati dubro­vački kulturnjak. Izloženo je 11 Pinovih djela, a ‘Nikad viđeno’ trajat će tek 24 sata.

— Ulja na platnu, formata dva s dva metra koja još, kako samo ime sugerira, nisu viđena. Radi se o Pino­vim radovima iz 2022. godine, a prili­kom zadnjeg odabira slika, kad sam ga pitao: ‘Pino, što tebi znači ova izložba?’ dobio sam znakovit odgovor. ‘Moralno jako puno.’ Taj odgovor bio mi je sasvim jasan, dovoljan. Dovoljno mi je bilo uopće da je pristao na pro­jekt kojeg sam mu predložio. Rekao mi je: ‘To će biti jedan od trnova u mojoj karijeri’ – naglasio nam je pred izložbu gospar Seifried.

Josip Pino Trostmann diplomirao je 1963. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka. Iste godine postaje članom HDLU-a. Od 1968. godine do umi­rovljenja, bavi se pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge sada već afirmirane umjet­nike koji danas djeluju na likovnoj sceni našeg grada. Od 1981. nosi titulu Zaslužnog likovnog pedagoga u Republici Hrvatskoj koju dodjeljuje Savez likovnih pedagoga, a 1986. prima pohvalu Skupštine općine Dubrovnik. Djela Josipa Trostmanna nalaze se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. Spada u red najstarijih živućih i ‘najdubrovačkijih slikara’, a od povjesničara umjetno­sti prepoznat je kao jedan od najvećih kolorista hrvatskog slikarstva. Ostaje vjeran Dubrovniku i prepoznatljivim motivima koji variraju u njegovim ciklusima: Minčeta, Sv. Ivan, Sv. Vlaho, Kono, dubrovačke tarace i pergole. Sve se to otvara i ogleda u njegovim slikama.

Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za izuzetne rezultate postignute 1990. godine. U Zagrebu 1997. prima odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi, a 2013. godine prima nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Do danas je imao stotinjak reprezentativnih samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bio je i sudionikom brojnih skupnih izložbi. Među najreprezentativnijima su one postavljene u Umjetničkoj galeriji i palači Sponza u Dubrovniku, Muzeju za umjetnost i obrt, Modernoj gale­riji i Klovićevim dvorima u Zagrebu te u mnogim drugim prestižnim izložbenim prostorima. Godine 2005./06. imao je tri retrospektivne izložbe (Zagreb, Split, Dubrovnik) povodom izlaska monografije TROSTMANN autora Tonka Maroevića.
Josip Pino TROSTMANN ove godine navršava 80. godina života i 55. godina od diplome na ALU u Zagrebu. Živi i stvara u Dubrovniku.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist