Kultura

U SPONZI Izložba u čast velikom Antunu Masli

Izložba Antuna Masle naziva Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci, koju Dubrovačke ljetne igre priređuju povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika, bit će otvorena u utorak, 1. kolovoza s početkom u 21 sat u atriju palače Sponza, a prikazat će 31 djelo tog velikog dubrovačkog slikara. 

Antun Masle rođen je u Orašcu, a u Dubrovniku dobiva prve poduke od Koste Strajnića i dolazi u dodir s likovnom umjetnošću. Prvi je put izlagao kao osamnaestogodišnjak, u Splitu u Salonu Galić 1937. godine. Sljedeće godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Tartaglia je bio sklon stišanom koloritu, a Masle je težio boji pa je prešao u klasu prof. Vladimira Becića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1952. u Dubrovniku, a 1963. prvi je put samostalno izlagao u inozemstvu, u New Yorku. Od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi sa slikarom i prijateljem Đurom Pulitikom. Godine 1965. obolio je od neizlječive bolesti, a umro je 20. kolovoza 1967. ne napunivši 48 godina života. Iako skroman i samozatajan Masle je u mnogo čemu bio predvodnik, poglavito sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća, kada je na supstratu fovizma, ekspresionizma, art bruta i likovnog izričaja djece ostvario posebnu varijantu ekspresionističkim, artbrutovskim i poetskim nabojem uzdignutog kolorizma.

Bio je to, u tom trenutku, oblik likovnog govora posve drukčiji od govora njegovih suvremenika, što ga je činilo
izdvojenom i iznimno vrijednom pojavom i u dubrovačkom i u hrvatskom slikarstvu njegova vremena. Danas, na pedesetogodišnjicu slikarove smrti, prisjećajući se njegovih slikarskih domašaja i neiscrpne širine i bogatstva njegove neukrotive mašte kao, uostalom i iznimne slojevitosti koju je u svom pedagoškom i umjetničkom radu iskazao, bez sustezanja se može ponoviti i vrlo jasno reći: Antun Masle je veliko slikarsko ime, jedno od najvećih što ih je hrvatska
likovna umjetnost (druge polovice 20. st.) dala.

Antun Karaman, autor teksta kataloga te s Nikolinom Puticom i autor postava ove izložbe,
zapisao je kako je Masle umro ‘prerano, u naponu stvaralačke snage, no njegovo slikarsko djelo,
(kao i ono pjesničko) nije prestalo rasti; dapače, što vrijeme više prolazi, ono sve više nastavlja
rasti. Slike koje je slikao Masle nije samo slikao, on ih je i živio. Zato one i jesu tako neposredne i
tako životno istinite’.

Izložba će se u Sponzi moći razgledati do 20. kolovoza od 18 do 22 sata.

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist