Hrvatska

U RUJNU Rast potrošačkih cijena još uvijek ispod 1 posto

U rujnu je godišnji rast potrošačkih cijena (0,8%) ostao isti kao i prethodnoga mjeseca. Pritom je godišnji rast cijena zabilježen kod prerađenih prehrambenih proizvoda, energije, usluga i industrijskih proizvoda bez prehrane i energije, dok je godišnji pad cijena zabilježen samo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda.

Cijene prerađenih prehrambenih proizvoda koje čine 23,4% potrošačke košarice ujedno su bile najjači inflatorni izvor te su izravno utjecale na 76% godišnjega rasta indeksa potrošačkih cijena u rujnu. Drugi su najveći inflatorni izvor bile cijene usluga koje rastu stabilnom stopom iznad jedan posto tijekom cijele ove godine (u rujnu 1,2%). S druge strane, cijene energije koje su bile najvažniji inflacijski izvor u rujnu prošle godine (s rastom od 5,3%), u ovogodišnjem su rujnu bile znatno manje intenzivne (0,2%) zbog pada cijena goriva i maziva za osobna vozila (-4,5%) i tekućih goriva (-9,4%), iako su cijene ostalih vrsta energije rasle nešto brže nego prošle godine (najveći rast imale su cijene krutih goriva (11,8%) i plina (2,6%)).

U prosjeku prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je da su deflacijski pritisci bili jači nego u istom razdoblju prošle godine, a izvirali su iz cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda i cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije. Najveća je razlika u odnosu na prošlu godinu vidljiva upravo kod cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda koje su ove godine pale za 4,1%, dok su u istom razdoblju prošle godine rasle za 0,9%. Na to je utjecaj imalo i ovogodišnje smanjenje stope PDV-a na svježu hranu koja je uključena u ovu skupinu proizvoda. Istodobno, cijene energije rasle su sporije za 2,6 postotnih bodova, a jedino su brže nego prošle godine rasle cijene prerađene hrane (za pola postotnoga boda). Rezultanta je takvih kretanja cijena spomenutih grupa proizvoda i usluga niža prosječna inflacija potrošačkih cijena tijekom prvih devet mjeseciza 0,8 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pročitajte još

Ugostiteljima promet pao za 50 posto, traže hitne sektorske mjere

Dulist

RANIJE OD PLANIRANOG Za mjesec dana Hrvatska se spaja Pelješkim mostom!

Dulist

Sjećate li se fotoreportera koji je slavio pogodak s ‘Vatrenima’? Ima posebnu poruku za njih

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija