Aktualno

U Rixosu otvorena konferencija o održivom razvoju

U Rixosu otvorena konferencija o održivom razvoju

Međunarodna konferencija povijesnih gradova "Podupiranje pametnog i održivog  rasta te rast uključivosti u povijesnim gradovima" trajat će do 5. listopada u hotelu Rixos Libertas.

Organizirali su ga Grad Dubrovnik, udruga Heritage Europe u surdnji s Hrvatskom udrugom povijesnih gradova, Tuskom udrugom povijesnih gradova i Vijećem Europe.
Na konferenciji održanoj jutros program su predstavili Gradonačelnih Andro Vlahušić te Denis Ricard iz Organizacije svjetskih povijesnih gradova,  dr. Asim Guzelbey iz Turske, te dr. Louis Roppe, predsjednik Heritage Europe.
Gradonačelnik je istaknuo kako je presretan što naše hrvatsko iskustvo možemo podijeliti sa drugim gradovima i drugim državama. – Ne želimo imati povijesne gradove kao baštinu već ih želimo imati kao živo tkivo u kome stanovnici koji žive i u kojima se drugi koji dođu kao posjetitelji dobiju duh grada.
Louis Roppe, Predsjednik Heritage Europe iz Belgije istaknuo je važnost predstavljanja tisuću gradova i organizaciju istih. – Ono što pokušavamo je spojiti sve aspekte u jednu razinu gdje ćemo razmijeniti iskustva. Shvatili smo kako su problemi isti u Turskoj i u Dubrovniku. Lokalne vlasti osjećaju jako dobro ne samo duh gradova već i njegove potrebe, potrebe ovih lokalnih gradova. Iskustvom ćemo stvoriti strategiju i postići višu razinu, kako nacionalnu, tako i europsku, na primjer uvjeriti EU u važnost kulturnih dobara za ljude i ekonomiju i sve ono što nam je bitno. – naglasio je uvodno na konferenciji, koja je usmjerena na nove Strategije Europske unije za razdoblje do 2020. godine za raspodjelu europskih fondova za povijesne gradove.
Generalni tajnik Organizacije za svjetsku kulturnu baštinu Denis Ricard istaknuo je kako je najbolji način očuvanja grada u kulturnom smislu taj kad se gradonačelnici, lokalna vlast i građani udružuju zajedno za zaštitu baštine, a trebamo se najviše potruditi za zaštitu baštine.
–  Moramo se pobrinuti da naša djeca to zapamte i nastave u budućnosti. Upravo je naša organizacija u tome, u edukaciji mladih. Svi se moraju udružiti kako bi dobili pozitivne rezultate. – istaknuo je.
Gradonačelnik je istaknuo kako grad treba biti otvoren za posjetitelje i dobar za život građana.
Treba naći ekvilibrij između posjetitelja i građana grada. Grad treba biti omogućen za život sa svim stvarima koje su potrebne za moderan grad. Dubrovnik se depopularizira, u starom dijelu grada populacija opada. Grad treba imati dušu. – rekao je. Upravo o aspektu depopularizacije govorit će i naša novinarka Ana Prohaska, koja na koferenciji kao diplomantica studija Povijest stranovništva izlaže temu „Depopulacija starog dijela Dubrovnika od 1981. do 2011.“
Dr. Asim Guzelbey usporedio je Dubrovnik sa svojim gradom Gaziantepom, koji je poznat  kao industrijski grad, a kulturna baština mu je među najstarijima u svijetu uopće, 5600 godina povijesti te istaknuo potrebu fokusa na kulturni dio grada. – Mnogi povijesni gradovi mogu učiti od Dubrovnika i zato se zahvaljujem ovoj organizaciji. – rekao je za kraj.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist