Aktualno

Skupljeno 5300 potpisa, peticija i u Zagrebu

Skupljeno 5300 potpisa, peticija i u Zagrebu

Predsjednik udruge Dubrovnik regija Igor Žuvela i član Malog vijeća udruge Luči Đović na današnjoj su tiskovnoj konferenciji izvijestili javnost o trenutnom stanju pokrenute peticije, kao i o opasnosti ukidanja statusa županijske bolnice Općoj bolnici Dubrovnik.

– Peticija je pokrenuta zbog svega što Grad gubi sve svoje atribute, prestaje biti Grad i asimilira se u Dalmatinsku regiju. Krenuli smo prošlu subotu, još uvijek je u tijeku i blizu smo kraja. Sada nam slijede Korčula, Pelješac i ono što nam je posebno bitno, Cvjetni trg u Zagrebu, gdje će potpise za peticiju skupljati dubrovački glumci na radu u Zagrebu, kao i članovi udruge dubrovačkih studenata Libertas – istaknuo je Luči Đović.

– Nemamo još sve skupljene papire, ali računamo da smo zasad skupili oko 5 300 potpisa, od čega najviše u Dubrovniku. Ukupne rezultate trebali bismo znati u utorak ili srijedu – najavio je Đović.

Predsjednik udruge Igor Žuvela upozorio je na najavu ukidanja statusa županijske bolnice Općoj bolnici Dubrovnik.

– Čudi me da nitko na županijskoj ili gradskoj razini ne saziva tematsku sjednicu po tom pitanju. Plan je da se s 21 broj smanji na 7 bolnica. Netko je u Zagrebu odlučio da Dubrovnik izgubi još jedno obilježje centra. Dubrovnika nema nigdje – istaknuo je Žuvela.

Posebno je istaknuo pitanje financiranja, izjavivši kako bi trebalo razjasniti gdje odlazi 20 milijuna kuna namjenjenih zdravstvu juga Hrvatske.
– Disperzija novca nije pravilno usmjerena. Doprinosi za zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznose 40 milijuna kuna, a od toga se u županiju vraća tek 20 milijuna. Ugrožava li se time zdravlje ljudi? Gubi li Dubrovnik status i ime, pada li time kvaliteta osoblja ili usluge? Pozivamo medije da to istraže – rekao je Žuvela, napomenuvši kako jug Hrvatske uskoro očekuju crni dani, posebno nakon početka primjene Schengenskog režima.

– Ukinuli su nam trgovački sud, ostala je ispostava s istim brojem zaposlenika, troškovi su ostali isti, a izgubilo se obilježje grada. Sve što nam se događa naređuje se negdje drugo. Riječ je o sustavnom uništenju grada, pretvaranje grada u selo između Metkovića, Trebinja i Hercegnovog. Pa povećavamo li mi troškove zdravstvu ako ćemo ići na preglede van Grada? – pita se Đović.

Ističe kako sve stranke koje ovise o stavu središnjica u Zagrebu rade po naputku jer su lojalni stranci.

– Ne žele doživjeti politički pad – istaknuo je Đović, dok je Žuvela dodao kako će zbog toga oni biti prisiljeni izaći na predstojeće lokalne izbore.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist