Aktualno

Skupljeno 5300 potpisa, peticija i u Zagrebu

Predsjednik udruge Dubrovnik regija Igor Žuvela i član Malog vijeća udruge Luči Đović na današnjoj su tiskovnoj konferenciji izvijestili javnost o trenutnom stanju pokrenute peticije, kao i o opasnosti ukidanja statusa županijske bolnice Općoj bolnici Dubrovnik.

– Peticija je pokrenuta zbog svega što Grad gubi sve svoje atribute, prestaje biti Grad i asimilira se u Dalmatinsku regiju. Krenuli smo prošlu subotu, još uvijek je u tijeku i blizu smo kraja. Sada nam slijede Korčula, Pelješac i ono što nam je posebno bitno, Cvjetni trg u Zagrebu, gdje će potpise za peticiju skupljati dubrovački glumci na radu u Zagrebu, kao i članovi udruge dubrovačkih studenata Libertas – istaknuo je Luči Đović.

– Nemamo još sve skupljene papire, ali računamo da smo zasad skupili oko 5 300 potpisa, od čega najviše u Dubrovniku. Ukupne rezultate trebali bismo znati u utorak ili srijedu – najavio je Đović.

Predsjednik udruge Igor Žuvela upozorio je na najavu ukidanja statusa županijske bolnice Općoj bolnici Dubrovnik.

– Čudi me da nitko na županijskoj ili gradskoj razini ne saziva tematsku sjednicu po tom pitanju. Plan je da se s 21 broj smanji na 7 bolnica. Netko je u Zagrebu odlučio da Dubrovnik izgubi još jedno obilježje centra. Dubrovnika nema nigdje – istaknuo je Žuvela.

Posebno je istaknuo pitanje financiranja, izjavivši kako bi trebalo razjasniti gdje odlazi 20 milijuna kuna namjenjenih zdravstvu juga Hrvatske.
– Disperzija novca nije pravilno usmjerena. Doprinosi za zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznose 40 milijuna kuna, a od toga se u županiju vraća tek 20 milijuna. Ugrožava li se time zdravlje ljudi? Gubi li Dubrovnik status i ime, pada li time kvaliteta osoblja ili usluge? Pozivamo medije da to istraže – rekao je Žuvela, napomenuvši kako jug Hrvatske uskoro očekuju crni dani, posebno nakon početka primjene Schengenskog režima.

– Ukinuli su nam trgovački sud, ostala je ispostava s istim brojem zaposlenika, troškovi su ostali isti, a izgubilo se obilježje grada. Sve što nam se događa naređuje se negdje drugo. Riječ je o sustavnom uništenju grada, pretvaranje grada u selo između Metkovića, Trebinja i Hercegnovog. Pa povećavamo li mi troškove zdravstvu ako ćemo ići na preglede van Grada? – pita se Đović.

Ističe kako sve stranke koje ovise o stavu središnjica u Zagrebu rade po naputku jer su lojalni stranci.

– Ne žele doživjeti politički pad – istaknuo je Đović, dok je Žuvela dodao kako će zbog toga oni biti prisiljeni izaći na predstojeće lokalne izbore.

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija