Kultura

U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU Otkriveno sve o najsmrtonosnijim životinjicama na svijetu

U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU Otkriveno sve o najsmrtonosnijim životinjicama na svijetu

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik ove se srijede otvorena je gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod nazivom Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji.

Autori izložbe su dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan. U izložbi su prikazane vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarcau akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija.

– Iznimno mi je drago što smo ovu izložbu pripremili uoči Noći Muzeja koji se 15. godinu održava u Hrvatskoj. Izložba koju smo danas otvorili je jako zanimljiva i vrlo edukativna te svi posjetitelji imaju prilike naučiti mnogo o komarcima kao na primjer koja je njihova uloga u eko sustavu i zašto su oni važni za čovječanstvo – poručila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.

– Ono što mnogi o komarcima ne znaju je to da su oni jedna jako važna karika u cijelom ekosustavu. Pogotovo zato jer predstavljaju važan prijenos energije između vodenih i kopnenih staništa. Također posjetitelji mogu naučiti kako izgleda sam stadij ličinke komarca, a to nam je vrlo važno jer se upravo u toj fazi razvoja primjenjuju sredstva za suzbijanje razvoja komaraca . poručila je autorica izložbe, dr. sc. Iva Mihoci.

Ova izložba je ujedno i okosnica programa Noći muzeja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik koji uključuje edukativno-kreativne radionice, kviz znanja te koktel zabavu uz glazbu u atriju Muzeja.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist