Zanimljivosti

U poslu nas najviše ometaju kolege koji komentiraju na glas, telefonski pozivi…

Zbog neprestanih ometanja, čak 38 posto ispitanika na kraju radnog dana ima osjećaj da nisu završili zadatke koje su trebali. Svaki, pa i najmanji, prekid u poslu remeti naš radni ritam i oduzima dragocjeno vrijeme zbog čega se nerijetko osjećamo neproduktivno, a kući odlazimo s osjećajem neobavljenog posla, ističu s portala MojPosao. Proveli su istraživanje ‘Ometanje na poslu’, u okviru kojeg je više od 1200 ispitanika podijelilo vlastita iskustva i razmišljanja o navedenoj temi.

Kolege nas najčešće ometaju
Najčešće nas u radu prekidaju kolege koji nam se direktno obraćaju (71 posto) i telefonski pozivi (55 posto). Ometaju nas i osobe koje stvari komentiraju na glas, pozadinski razgovori kolega iz ureda, odgovaranje na e-mail poruke, česti sastanci te zvuci koji dopiru s ulice poput buke prometa i laveža pasa.

Prekidi su u pravilu poslovne prirode
Općenito gledano, većina kraćih ili duljih prekida u radu uzrokovana je poslovnim razlozima (11 prekida dnevno), dok su privatni uzroci obustave rada nešto rjeđi (3 prekida).

Naime, prekidi poslovne prirode, poput razgovora s kolegama ili odgovaranja na e-mailove, su naša svakodnevica što potvrđuje 77 posto ispitanika koji ističu kako ih takve stvari u poslu ometaju barem nekoliko puta dnevno. Preciznije, 39 postoosoba tvrdi kako ih cijelo vrijeme nešto prekida u radu, dok se 38% ispitanika to događa više puta kroz dan.

S druge strane, većinu zaposlenih (82 posto) rijetko ili nikada u poslu prekidaju privatne stvari.

Koliko vremena gubimo na prekidima?
Nešto više od polovice ispitanika (57 posto) naglašava kako im je nakon prekida potrebna minuta, dvije da se vrate poslu, dok svakoj četvrtoj osobi treba više vremena – do 5 minuta.

Pomnožimo li broj minuta s prosječnim brojem prekida (11 poslovnih i 3 privatna) dobivamo podatak da četvrtina zaposlenih sat vremena dnevno potroši samo na vraćanje poslu nakon prekida!

Kad je riječ o samom trajanju prekida, bilo da je riječ o razgovoru s kolegom, javljanju na telefonske pozive ili odgovaranju na e-mailove, trećina ispitanika (35 posto) tvrdi kako im poslovni prekidi oduzmu do pola sata vremena u danu, dok svaka četvrta osoba (23 posto) priznaje kako zbog poslovnih prekida gubi do dva sata dnevno.

Većini osoba (79 posto) prekidi uzrokovani privatnim razlozima oduzmu do pola sata dnevno.

Na posao dolazimo ranije i ostajemo duže
Najveći broj ljudi (41 posto) sa stalnim prekidima u poslu se nosi na način da na posao dođu prije drugih kolega ili ostanu kasnije kada nema nikoga. Četvrtina ispitanika (26 posto) pozvalo je na red kolege koji ih najčešće prekidaju, a svaka peta osoba (22 posto) se fizički udaljava sa svog radnog mjesta u zasebnu prostoriju kako bi mogli u miru raditi.

Zbog neprestanih ometanja, čak 38 posto ispitanika na kraju radnog dana ima osjećaj da nisu završili zadatke koje su trebali, dok ih se većina (62 posto) ipak osjeća produktivno i kući odlaze uvjereni kako su odradili i sve što se od njih za taj dan tražilo.

Također, osobe koje se na kraju dana osjećaju neproduktivno u većoj mjeri prijavljuju ometanje na poslu, a potrebno im je više vremena da se nakon prekida vrate poslu- polovici neproduktivnih zaposlenika (56 posto) na poslovne prekide odlazi više od sat vremena dnevno, dok je ista količina vremena potrebna četvrtini (23 posto) produktivnih zaposlenika.

Pročitajte još

Bliže se trodnevnica i proslava sv. Mihajla

Dulist

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

RADIONICE U LAPADSKOM OGRANKU KNJIŽNICA Saznajte kako iščitavati popularnu kulturu kroz psihologiju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija